Subscribe

Saturday, December 15, 2012

Kisah Rantai emas

My husband is here..for couple of days..and semalam ialah hari Jumaat...Memang me extra emo kalu hari Jumaat tiba..sebab..it will kept reminded me how my life change forever...How i struggle to keep my self sane and terima semuanya dengan redha..Tapi hati ibu ini..mata ibu ini..masih mahu bersedih,masih mahu menangis semahunya...

Ini kerana rindu me tak tertahan sungguh...pabila melihat bayi kecil yang lain terus hati ini teringatkan adam,Bagaimana me tak ingatkan dia..me tak dapat menyusukan dia untuk kali pertama biarpun setitik...me tak dapat pakai kan dia pakaian baru sebaliknya hanya kain kapan yang membaluti tubuhnya...

ya...ini semua ku cakapkan kepada suamiku...kebelakangan ni kalau dia datang memang dah jadi rutin dia untuk menyeka air mata ku yang tumpah tanpa semena-mena...


dan semalam sambil dia menyeka air mataku..terus dia berkataq kepada ku.."hny,meh abang nak ceritakan satu cerita..Pada zaman nabi ada seorang pemuda ni yang kematian isterinya..Isterinya baik, cantik..dia berkabung terlalu lama, orang pun tak mahu dia nak jumpa..dia berkurung terus dalam rumah dia..seoalah olah macam dia tak redha yang isterinya dah tak ada...So ade suatu hari tu ada seorang perempuan datang ketuk pintu rumah dia..dia memang tak nak buka..sampai perempuan tu kata takpelah berapa tahun sampai aku mati aku tetap nak suruh kamu buka pintu ni jugak sebab aku ade masalah.Aku perlu jumpa kau..
Sambung laki ku..."akhirnya laki tu pun mengalah dan buka pintu rumah dia setelah bertahun tak terasing dari dunia luar..kata perempuan itu"begini aku ada pakai rantai emas ni, bertahun aku pakai..tapi itu hak orang..bukan aku punya.Jadi orang tu nak amik rantai ni balik.Masalahnya dah bertahun aku pakai, aku sayangkan rantai ni.Aku tak nak pulangkan.


Lalu lelaki itu berkata"Eh itu hak orang..kau pinjam bila tuannya mintak balik kau wajib pulangkan..."Lalu wanita itu berkata..Aku tak nak pulangkan ..aku sayang betul dengan rantai ni...Lelaki itu berkata.."tak boleh kau kena lepaskan rantai itu kepada tuannya",Wanita itu berkata semula"Sedangkan engkau berkata demikian dengan menyuruh aku memulangkan kembali rantai ini kpd tuannya,demikian jugalah engkau..Allah cuma meminjamkan isterimu kepada engkau ..sampai masa Dia mahu mengambilnya semula engkau harus berikannya kembali"..

Lelaki itu tersedar ..dan beristigfar berulang kali...dia sedar yang selama ini dia trlupa..akan hakikat bahwa semua ini hanyalah pinjaman...


Begitulah cerita yang suamiku sampaikan kepada ku..."Abang bukan lin tak tahu tu bang...Lin ni ibunya bang,lin tak boleh pegang dia walau untuk kali terakhir sebab lin tak daya..."Suamiku berkata"Sabar hny...sekurangnya tuhan pelihara dia dari siksa dunia ni...dia tunggu hny nanti..dia takkan masuk syurga selagi mummy dia tak masuk...dia jaga hny kat sana nanti..."Aku hanya mampu menangis perlahan....aku belum cukup kuat lagi..untuk tersenyum seperti sediakala...Aku tahu suamiku juga merasai kesedihan yang sama..cuma dia tidak tunjuk didepan ku kerana dia tahu ia akan memburukkan lagi keadaan.....


Adam...anakku,hanya melaui tulisan di alam maya ini mummy dapat meluahkan segalanya tentang betapa mummy merinduimu nak,,tentang betapa kehilanganmu merupakan dugaan yang maha hebat untuk mummy nak..mummy hampir tak dapat bangun semula..mujur abang mu memberi mummy sebab untuk terus bertahan, sebab untuk terus hidup dan berjuang...

Namun begitu adam, adam jangan risau ye sayang...biarpu air mata mummy jatuh tanapa dipinta kerana mengenangkan mu..ini tidak beerti mummy patah semangat untuk hidup.Air mata ini jatuh kerana terlalu merinduimu nak.

Akhir sekali ,bersemadilah sayang dengan tenang disana,mummy tahu sayang bahagia,Nanti sesekali datangla berjumpa mummy ye nak...

Wednesday, December 12, 2012

Menumpang Kasih....

Alhamdullilah..me di kelilingi oleh insan-insan yang penyayang..tidak prejudis terhaadap me dengan status me sebagai isteri kedua suami me,menerima diri me seadanya tanpa persoalkan apa-apa pun...Me bersyukur sangat untuk itu.


Insan-insan ini tidak bertanya banyak dia ats apa yang berlaku malah berterusan memberi sokongan yang tidak bertepi di saat me cuba membina kekuatan yang telah pun musnah sama sekali bersama perginya anak me..adam..
Ibu angkat me menjaga me macam anak sendiri.Luka c-sect yang sangat hudoh tidak seperti luka c-sec yang biasa itu..dicucinya hari-hari..tanpa perasaan gelipun..Makan minum me dijaga sunguh.Ayam bagi c-sect patient memang tidak buleh disentuh langsung.Nak -nak infection yang me kena sangat serius.nanah keluar macam mata air sewaktu me mula-mula keluar hospital dulu...Kaki kanan me juga bengkak  masa mula-mula dulu..jalan pun berseret..jadi azryl dia yang uruskan..huhu..
Aku hanya mkn haruan , tenggiri dan kerapu.Itu aje menu yang dibenarkan mkn.Ubatku dia akan make siure aku telan semuanya..Susu pun dia paksa aku minum.hoho.Pokoknya semuanya terjaga.

Sahabat karibku shila merangkap opis mate ku juga tidak kurangnya .Hanya tuhan sahaja yang mampu membalas jasanya.Setiap petang..dia akan bawa aku dressing di hospital.Rakan rakan opisku yang prihatin telah memberi sumbangan yang agak byk juga untuk aku buat rawatan hari hari di hospital.Sungguh...aku amat terharu.

Dan selepas seminggu lebih aku berada di rumah mak angkatku, aku tidak perlu memakai pampers lagi, bengkak kaki ku surut, tak perlu mengheret kaki semasa berjalan lagi..Aku masih mengalami kesukaran berjalan dek kebas kakiku tak hilang lagi..tapi bulehla drive dah..walu tak jauh..


Kini luka c-sect ku kering walau me masih perlu melakukan dressing hari hari disebabkan ade satu lubang kecil yang jahitannya terbuka kerana area itu infectionnya teruk..dulu ia mengeluarkan air nanah tak berhenti apabila ditekan..kini telah kering.Dressing dilakukan  sehinggalah daging baru mentupnya sendiri....


Ada yang mengatakan semua ini dugaan bagiku..iya aku terima segalanya dengan redha..takpelah...Sebgai manusia , memang sinonim sungguh dengan perkataan alpa.Pabila diberikan kesihatan yang sempurna seringkali lalai bahawa nikmat sihat itu merupakan nikmat terbesar sekali dalam kehidupan sehari-hari..Pabila sakit datang menjengah barulah kita akan hargai nikmat sihat itu...




P/s:Adam anakku, semalam kawan mummy aunty sofea datang ,melawat mummy..dia tolong mummy consult dr homeopathy and tolong mummy amilkan ubat untuk mummy.Mummy berikan cd-cd mu yang tak sempat adam pakai walaupun sekali kepada anak keclnya Daryl yang mummy dah anggap macam anak mummy sendiri.Mummy tahu adam tak kisah...Walaupun adam tiada dengan mummy tapi adam dah buat pahala dengan berikan cd-cdmu kepada yang memerlukan....
Akhir sekali sayang,walau dimana pun anak mummy adam berada, ingatlah sayang, tidak ada sedetikpun dlm hidup mummy , mummy tidak ingatimu...Demimu juga mummy akan lakukan perubahan terhadap diri mummy kelak selepas mummy suci nanti.Kalau adam senang , sesekali adam muncul lah dalam tidur mummy ye nak?agar terubat rindu mummy terhadap mu...biarpun sesaat cuma...

Monday, December 10, 2012

Adakah ianya satu kebetulan...?

Jika diimbas kembali..ku seprti telah mengetahui bahawa Adam bakal meninggalkan me..Petunjuk yang diberikan jelas kelihatan tapi ku buat tak endah disebabkan aku cuma mahu semuanya selamat...dan tidak mahu berfikir yang bukan bukan.Jikalu kalian melihat gambar profile me di FB, sebelum ni gambarnya sperti blog badge me..

Tapi ku tukarkan ia 3 atau 4 hari ku sakit bersalin...gambar baby yang memakai costum angel sambil tido..Iya..adam tidak kelihatan seperti mayat.Dia kelihatan seperti sedang lena diulit mimpi...dan iya..dia telah pun kembali ke Pencipta yang Esa  sebagai ahli syurga.

Entahla...petunjujk itu jelas sekali..tapi hati ini tidak terdetik pun bahawa inilah yang bakal terjadi..Adam..anakku,tak ada sedetik pun dalam setiap hari mummy lupakan adam.Adam ada dalam abang azryl.Pabila mummy tatap wajah abangmu, mummy pasti teringatkan adam..


Mummy sedang memulihkan diri mummy adam..demi meneruskan sisa hidup mummy...demi membesarkan abangmu...Mummy tahu adam ramai kawan disanakan?Adam mesti tak sunyi...Adam berada di tempat yang paling selamat dan paling bahagia kan?Adam tak perlu berada di bumi yang penuh dugaan dan cabaran ni..Anak mummy terpelihara dari segala kejahatan di langit dan di bumi...Mummy bersyukur untuk itu...


Insyaallah adam..tak sabar mummy nak jumpa adam..Tak sabar mummy nak ziarah pusara adam..sebab rindu mummy terhadap mu tak terbendung nak....Mana mungkin mummy tidak rindu anak yg mummy kandung lebih 9 bulan ini...Nanti kita ketemu ye sayang...

akhir sekali,

Salam sayang buat mu adam dari mummy dan abang mu azryl...


Saturday, December 8, 2012

Stabilkah aku?

Belum...belum sepenuhnya....hatiku masih lg rapuh..masih lagi blm kebal terhadap keadaan sekeliling..bila mana aku melihat baju adam, bila mana aku melihat wajah abang sulong nya yang persis wajahnya mcm adam...aduhai hati bertabahlah...demi azryl...


hari hari yg aku jalani setiap hari memang seperti biasa..melayan kerenah azryl yg pelbagai ragam itu...namun tak ada satu haripun yg mana air mataku tidak tumpah...ia pasti jatuh berderai walau tanpa dipinta...Sesungguhnya aku masih blm pulih dr trauma ini..kalu la dr klinik sakit mental tu tahu keadaan aku mcm ni,mesti dia panggil aku balik..

Me rasa me tak ceritakan lg tentang sewaktu di hospital , me dirujuk di pusat sakit mental kerana ianya seperti keperluan bg me yg baru kematian anak.Yg boleh me katakan klinik tu horror bebeno..rasanya dr kat situ pun mental jugak.udahla klinik luar hospital,kena naik ambulan ke sana...dgn kaki bengkak,dengan luka czer sepanjang lengan me..perjalanan sungguh siksa ,perit dan sakit yg amat.
Sampai je..kena tunggu..sambil tu..me pandang kiri kanan penuh kelibat banduan..ade perempuan meracau..apek yg berckp sorang sorang...oh my...me terpinga-pinga..Ape depa ni ingat aku dah mental ke?

they shouldn't consult me at that place.Jumpa counselor or ustaz or ustazah much much better then dr mental.Why i said dr mental?at first i buleh terima all the questions yg ditanya.. but at the last conversation,he asked me,"u ade dengar suara-suara tak?what suara i asked back..and he asked again..u ade rasa mahu bunuh diri?ok thats it..ini ridiculous.I said to him..dr, my c-sec scar is enough to kill me if terbukak because is huge and painful as we talk now.futher more i got another kid to take care..kill myself is not an option at all.the dr keep quiet.Me naik hangin sungguh.Dah la me tak buleh control pee,the tempat jahit so painful,i pakai pampers pulak,i cant walk...u asked me stupid question.seriously me bengang sungguh!I said it is normal for a mother who cried because she loss her son..normal feeling but me tak la sampai nak bunuh diri.....


After that he called my husband and asked the same question..My laki pun bengang jugak dengan soalan tu...adeh...that one is a terrible experience at Gh hospital..


Walau emosi ku tk stabil namun akalku masih lg buleh menaakul yg mana buruk dan baik..dan skrg azryl adalah keutamaanku...wahai kekuatan hati datangla..agar diri ini terus kuat dan kuat bg menempuh hr-hr yg mendatang...

Friday, December 7, 2012

Hari Jumaat

Hari jumaat Penghulu segala hari, hari bumi dijadikan,hari kiamat juga bakal berlaku pada hari ini,Anakku azryl dilahirkan pada hari ini, Adam juga sama,Hari jumaat hari penuh barakah, namun dah 3 kali hari jumaat datang menjengah, hari ini juga aku masih mengeluarkan air mata..aduhai...

Adam sayang, dah 21 ari adam bersama Para nabi, para sahabat ,di suatu tempat yang mummy sendiri belum tentu dapat pergi ...

Adam sihat?Abangmu seringkali bertanya akan mu,Betapa mummy ingin sekali bertemu dengan mu walaupun sesaat sayang..Insyaallah lepas mummy suci,akan mummy kirimkan bekalan buatmu ya sayang....walaupun adam tak perlukannya..mummy tak dapat berikanmu air susu badan mummy jadi doa dan surah mummy akan kirimkan buatmu dengan harapan adam tahu ianya dari mummy.

Mummy akan berhijrah ke arah yang lebih baik sayang...Kerna, pabila kita ketemu semula nanti, mummy tak nak malu dengan adam.Mummy ingin jadi ibu yang lebih baik buat abang adam,dan adik adik mu.Menjadi ibu mengajar mummy banyak benda sayang..dan mummy bersyukur diberi peluang menjadi ibu.Mummy belajar erti sabar, mummy belajar erti mengasihi , mummy belajar erti hidup.

p/S:Hari ni mummy dah berada di rumah kita ,nurse pun dah datang cuci luka mummy,kaki mummy pun dah semakin baik walau belum pulih sepenuhnya...Jadi Adam jangan risau ye?mummy ngan bang azryl ok kat sini..Adam akan selalu dekat di hati mummy..

Wednesday, December 5, 2012

Ketentuan Allah

Segala yang berlaku,semuanya telah ditetapkan..Jodoh itu juga rahsia Allah,diri ini bukan pinta dimadukan, bukan juga ingin menjahanamkan rumahtangga orang, tapi..kita cuma mengikut apa yang telah ditetapkan..Hakikat itu telahpun aku redha ...


Dan kini sekali lagi diri ini diuji,hatta, aku merasakan aku tidak kuat bagi menghadapi ujian kematian anak...tapi ku diuji uga...Ya..kali ini....agak payah untukk ku telan...namun..hari demi hari..aku bina semula kekuatan yang tinggal bersisa ini demi kebaikan azryl...Hati ini telah pun redha dengan apa yang telah terjadi..sesekali walau air mata keluar tanpa dipinta namun ia cuma air mata rindu kan adam...

Alhamdullillah tahlilnya selamat kami buat ..hanya kecil kecilan..pemberiann kecil buat kami kepada putera kedua kami...harapnya Adam tahu ianya dari kami walau kita tak sempat bersua...



Selamanya Adam tetap di hati mummy dan abah serta abang..Adam, abang mu seringkali bertanya akan mu..mummy cakap adam dengan Allah.. :)

Salam sayang buat Adam anak mummy yang kini berbahagia disana...Semoga kita ketemu lagi ye sayang..Sementara hayat mummy dikandung badan, mummy akan didik abang adam, dan adik adik nanti agar menjadi hamba Allah yang diredhai...


Monday, December 3, 2012

Pengorbanan Sang suami

Ya,kali ini ku tak nafikan bahawa pembedahan c-sec yang ku lalui sungguh berbahaya...Dr juga sudah berpesan kepada ku awal awal bahwa ..kemungkinan rahim ku dibuang chances nyer amatla tinggi..aku seperti orang bodoh , lidah kelu, mati akal..kerana badan ku lemah,disuntik dek bermacam dadah,dirodok di bahagian bawah sana tanpa relaku...seperti dirogol pulak rasanya..bila dr mengesahkan anakku tiada lagi di dunia ini..tiada setitik air mata pun tumpah kerana aku rasa semua ni cuma mimpi buruk...

dan bila semuanya selesai..anakku dibawa berjumpa dengan ku untuk mengesahkan jantinanya..sungguh..aku  merasakan bahwa dia masih hidup lagi disebabkan wajahnya sungguh tenang...kaki comelnya , mulut merahnya..masih terbyang bayang dimataku sehingga kini..

Sekali lagi dr bercakap dengan ku bahawa mereka meneyelamatkan rahimku,mereka juga mengatakan aku mengalami pelbagai komplikasi, kadar denyutan jantungku pantas, tekanan darahku naik mendadak, buah pinggangku mengalami kecederaan,ini telah menyebabkan kaki kanan dan tangan kananku kebas sampaila skrg....

Aku diberi berjumpa sekali lagi dengan anakku sebelum diberikan kepada suamiku..dan terus dibawa ke ICU.Suamiku menguruskan jenazah anakku dan petangnya berjumpa denganku.hanya 10 minit.kesian azryl.Suamiku mengatakan bahwa Azryl jalankan tangunngjawab sebagai abang sulungnya dengan  baik.Dia tolong Pak imam mengambus tanah buat tempat persemadian terakhir adiknya..time tu memang ku sebak..tapi..air mata ini tidak dapat keluar...

Pada hari aku dipindahkan ke wad biasa , time tu aku sedar semua ini benar..dengan semahu mahunya aku menangis..menangis dan menangis...

Disebabkan ku dipindahkan ke wad biasa,tiub cateter untuk membuang air kecil dicabut dan akibatnya...aku terpaksa memakai pampers bagi mengawal air kencingku..Agak siksa kerana aku tidak boleh bangun sehingga hari ke 4.Dan Suamikulah yang akan memakaikan ku pampers.huhu..menukarkan bajuku,menyuapku makan,menyeka air mata ku yang memang setiap saat mengalir tanpa dipinta..Hampir dua minggu dia menjagaku dan kini,tiada insan yang paling rapat denganku kecuali suamiku sendiri dan anak sulongku.Aku bina semula kekuatan dengan kehadiran dua insan ini.


Semoga selepas ini,keluarga kecil ini terus utuh walau apapun badai yang melanda..dan buat rakan rakan ku, terima kasih kerana mendoakan kesejahteraan buatku.Ya adam kini Anak syurga...namun begitu..adam tetap anak mummy yang Tuhan hanya pinjamkan sementara buat mummy dan abah.Mummy dan abah tetap akan ingatiku dan kamu sentiasa bersemadi didalam hati mummy dan abah sayang...

Saturday, December 1, 2012

Kenapa Adam Pergi tinggalkan mummy?

Me ingin sekali melahirkan adam secara normal tapi telah tersurat normal bukan jalan yang baik untuk me dan adam...Adam tiada kerana jangkitan kuman akibat berada di pintu faraj terlalu lama..tapi disebabkan kepalanya di pintu faraj dia telah menyelamatkan me dari mengalami pendarahan dalaman yang teruk.Adam dikeluarkan secara c-sect.dan c-sect yang ku alami kali ini bukan sekadar c-sec yang biasa...Aku juga mengalami scar rupture akibat terlalu lama meneran...jadi makanya dr juga cuba menyelamatkan rahimku dari dibuang.Dan selepas ini..jika ku mengandung..c-sec sahaja pilhanku...

Mummy tak dapat pegang adam dek kerana kesan dadah yang melampau dalam badan mummy..mummy hanya mampu mengatakan mummy so sorry baby..mummy so sorry...anak mummy cukup sifatnya...mulus kulitnya...wajahmu persis abang sulong mu..dan mummy sedaya upaya menyeka air air mata ini dari tupah setiap kali mummy memandang abang sulong mu...


Hanya kerana abang sulungmu mummy cuba sedaya upaya bertahan sayang...separuh nyawa mummy pergi bersama dengan mu....Sewaktu di hospital mummy menolak semua yang ingin melawat mummy bukan kerana apa..mummy tak kuat sayang...mummy hanya akan menangis dan menangis dan menangis...


Mummy tahu anakanda mummy berbahagia di sana..Insyaallah bila mummy dah kuat sikit mummy akan ziarah pusaramu sayang...Al-fatihah buat anakanda mummy yang mummy sayang...

Tuesday, November 27, 2012

Al-fatihah buat anakanda ku Adam Mikhail..

Salm syang buat putera kedua mummy yang telah kembali ke Pencipta dan bersama para nabi nun di syurga Firsaus sana...Walaupun kehadiran mu cuma seketika dan peritnya hati mummy tak kala dr mengesahkan kamu tiada lagi di muka bumi ini ...hanya Dia yang tahu...


Wajah muus mu mummy takkan lupakan sampai bila-bila..Tuhan hanya izinkan kamu dilahirkan pada hari jumaat yakni hari yang sama abang dan mummy lahir ke muka bumi ini..namun kita tak sempat  bersua..


Mummy masih lagi mengumpul kekuatan yang ada sayang...Mummy nak sayang tahu, mummy takkan lupakan mu walausedetik pun....Insyaallah kita akan berjumpa lagi nanti ye sayang...?

Wednesday, November 7, 2012

Faith

Salam sayang dari me..and lil bubs yang masih bercozy cozy inside me..
As per today i am 42 weeks pregnant. :)

Perasaan?of course kadang kadang ade juga rasa berdebar nyer but this is the choice that i made so that i could welcome my lil prince in most gentle  way ...warm and beautiful...
Sometimes minor surge aka contraction ade bertandang but tak last long...hehehe.main ciku chak..but overall me and baby still maintain healthy...

Right now..i am in a hibernation mode.huhuhu...Please doakan me and bubs ya dear friends  :)

Tuesday, October 30, 2012

40 weeks and 6 days :)

See told ya..this EDD crap buat orang persekitaran me anxious about my little A yang masih belum nk keluar dari zon selesanya..I hate to explain that edd ni cuma estimation based on regular period cycle 28 days .My one not regular..Sudahla tak regular cycle pun agak panjang...Thats why it has been delayed if kira based on EDD tu.So far me and bubba still doing great despite of dealing with the soreness, back pain,yeah we still doing ok. :)

Ade yang EDD lagi lambat dari me pun dah bersalin..me ucapkan tahniah..hehehehe.. :)

Insyaalah blog ini akan me update ye?with progress  and so on.. :)

till then..lots of love..


P/s :please pray for us :)

Wednesday, October 24, 2012

40 weeks today :)

Hello angels!!

I dah sampai k penghujung EDD but still no sign of bubba nak jumpa me and his big bro yet...maybe last minute tambah fat untuk me gomol later on....hehehehehehe....I am still capable of doing normal chores but with slow phase la sekrang..sebab badan dah memberat kan?....


Hope semuanye baik baik aja...right now i a, feeling good.Dah start cuti cumanya...mati kutu la sebab dah biasa kerja kan..hehehehe?

Selamat haRI raya Qurban  buat darlings sekalian...Insyaallah me update lagi later ye?

Monday, October 15, 2012

Belum :)

Hehehehehe,

39 weeks.. sudah..tapi belum lagi ade tanda nak bersalin..Takpe, at least buleh settlekan ape yang patut..Perasaan?Tak ade.Sebab?Kalu baby ready nak keluar keluar la dia..tanpa disuruh..huhu..tak payah dinduce ..kans?

Over due dikira selepas 42 weeks.. so me masih dalam state yang belum lagi di pengakhirnya..Due date cuma tarikh jangka..

Next week baru start cuti..jadi this week mak masih gigih bekerja :)

Nanti me update lagi okeyh?muah!

Thursday, October 4, 2012

Belum , Belum dan Belum :)

The bun is not fully cooked yet.. ^___^.Me dah expect pun as usually it will passed the edd date.Nama pun estimation..and it was based on regular 28 days cycle.Mine was not regular at all.Sometimes its stretched to 35 days cycle.So there is still time for me to sort things out,to continue learning about gentle birth and prepare whatever necessary la including minimize my work load so it wont burden my other colleague later on.. :p.


Tho i admit badan i dah agak berat membawa si bam bam ni..still i dont have any problem to work as usual.Pregnancy shouldn't effect your daily routine as our body has been designed very very well by the ALL Mighty to bear with this.So I am going to enjoy my last final weeks as a pregnant lady to the fullest.Especially tang makan la.huhuhu....I nak makan chocolate banana secret recipe cake, nak try abang burn burger bakau,Nak try PT train azryl montot itu..hmm banyak la wish list.KAlu sempat verangan nak p spa lagi.hehehehe...
Speaking of nak pt azryl sebab i noticed dia dah boleh cakap bila dia nak pee.tang poo tu tak terror lagi..but tang pee can managed la kot.So i bought him Charlie Banana Trainning Pants.itu budak  banyak jakun.Ade ke patut dia tak nak Pakai .Punya la cute kat vontot dia.Ish! Pening mak.TP ni boleh jadik swimming trunk jugak kalu nak p mandi kat pool.huhu...

I will update if any good news soon..but one thing for sure, lepas ni me pasti akan merindui saat berdua kemana mana sahaja dengan little precious ni..Sob..sob...

LAstly meh la me tepek si Azryl pakai tp. hehehe..

P/s nanti nak update koleksi CD plak...huhu..tak sabarnya.. ^___^



Muka tak puas hati









Me at 36 weeks..now dah 37 weeks  :)

Monday, September 24, 2012

Positive Affirmations.

I always repeat this to myself every day and every time whenever i am free...


I am Strong,

I am Beautiful,

I can give birth Normally,

My uterus is healthy,

I trust my body,

I will have wonderful birth that i ever dream of,

My baby is healthy,

We will work together as a team,

And we will succeed as a team .

:)


The time frame is getting shorter everyday...and i have been reading alot about breech babies, how to do C-sect scar massage, Practice the correct breathing technique and stay in happy mode.Right now i only focused on achieving my gentle birth.Its between me and HIM.I trust and tawakkal to HIM.
Hope everything will go smoothly and please pray for me ok dear friends? :)

 

 


Wednesday, September 19, 2012

Hormones!Hormones!Hormones!

Am stepping into 35 weeks today..Managed to come this far,with few minor heartbreak,but still manageable :).Still doing research about gentle birthing ,how to kembali kepada fitrah, :)

This final weeks , my body changed tremendously. From emotional side, to body side.I guessed adam is doing great inside my healthy womb.:)Wiggling,stretching u named it.hehehe..after this for sure i will missed this moment again..

But being pregnant also i tend to become more sensitive.Senang betul keluarkan air mata.Yang terbaru kes ibu muda camapk bayi yang baru dilahirkan kat luar tingkap.I dont judge her wrongly but dik u got choices dik.Tho i didnt know the truth behind it,u still got choices to repent whatever mistakes that u done.U can send the baby safely to Baby Hatch center.Anyway i believed the hikmah behind it.Only Allah know  what is behind the truth veil.

Oh baby Adam, as the time is very near to meet u,tak ada yang mummy buat melainkan berdoa agar kamu dilindungi sentiasa.U knew one thing Adam, i think your big brother will love u so much!Everythime Abang tertepuk mummy's belly he will say adik, soli..(sorry).hehehehe.Both of u are my angels sent from HIM to me.To be my sons ,it will take a great effort from both of u.It means that Both of u are strong mentally and emotionally.U will no matter  what course will fight towards the end and wont give up easily in any circumstances. Again sayang thank u for choosing me as your mother. :)

Insyaallah , we both can achieve gentle birth,and mummy welcome u with both heart and arm open. :)

Friday, September 14, 2012

Mari-mari menjamu mata... :)

Mari -mari membeli!!i was so into cloth diaper maniac or craze right now.I imagine my bam bam will look cute like the picture..hehehehehe.Sorry azryl kalu mummy tahu and belajar pasal cloth diaper ni dolu dolu, i would put this on your bottom tau.

Speaking about this...itti bitti is the most popular brand in aussie because of the cuteness and performance.I read alot of good review about this brand.Wether it is AIO, SIO even the tutto type.Its trim and not bulky at all.Easy to handle.Tho i still nee to watch youtube how to handle it especially washing them.Its quite pricey a bit but momantai..since got this promotion...it only cost 66 ringgit per piece compared to 88 ringgit per piece.hehehehehehehhe.and get one free as well.
BummiaKids is currently taking order on this promo.Hurry up!! while stock last.
hehehehe.

P/s :mummy buy tutto type.so it will fits u adam from newborn till a year old . :).wink!wink!

Thursday, September 13, 2012

Tuesday, September 11, 2012

Permulaan sebuah Perjuangan

Setiap perjuangan dimulai dekngan sejengkal langkah...

Sedari kecil, kita diajar bagaimana berikhtiar untuk hidup.Untuk Hidup ilmu disi di dalam dada ..Tanggungjawab setiap ibu bapa terhadap anak-anak mereka..

Dan pabila sampai beberapa ketika tibalah masa untuk kita diuji, sejauh manakah tahap prestasi kita pada takat itu.Hmm...

Entry ini ditujukan khas buat adik adik yang mengambil UPSR.Adik me juga tak terkecuali..si bongsu itu.UPSR Permulaan ujuian duniawi bagi pelajar-pelajar rendah di Malaysia ini.

Peh! Masih ingat lagi mak buyong ni di zaman pekse dolu-dolu..mak tak study maut macam bebudak zaman sekarang nih..tak ade tuisyen bagai.hehehehe..Tapi lepas jugak entah macam mana...
B dalam matematik .Yang len semua A.Mak buyong ni dolu agak bengaps sikit dalam bab mengira nih.Entah kenapa susah beno nak masuk.Tapi sebenarmya mat la paling senang.Tak yah menghapai semua.Kira sahaja.hehehehe.Kompom dapat jawapan.Kalu Subjek lain tak hapai mampus wo...

Buat adik-adik jangn nervous , jangan kabut..ini cuma permulaan bagi menempuh alam menengah.Percayalah..

Buat terhabis baik.Jangn sibuk nak check jawapan betul ke tak ngan orang lain..fokus subjek akan datang.Insyaallah..semuanya pasti baik-baik aja. :)

Sunday, September 9, 2012

One step closer....

I have died every day waiting for u..
darling dont be afraid i have love u,
for a thousand years..
And love u for a thousand more....

Specially dedicated to both my guardian angels.Azryl and Adam..

Dang!

My second baby boy will be name after the first Messenger of HIM..Adam.

Day by day my edd is getting closer..and Azryl tantrum has slowed down a bit.Seriously when u knew how to tackle the toddler after studied his attitude its will become much more easier to handle them

Azryl feel the presence of his brother.Deep in his heart he knew that soon he is going to be big brother.Nowdays..whenever i got free time snuggling with him in front of the tv, i will take his hand and asked him to say hi to his adik.huhu..He will say Hi adik. :)

Anyway, i have a lot  of time writting in my blog because usually around this time he will usually take his short nap.:)Kalu tak tido mulalah jap lagi..drama keaktifannya bermula.ade jer tak kena sebab badan letihkan..Dah la bangun awal.hmm..cari nahas kalu tak tido.

Tomorrow dah start kerja as usual .And i memang cuak la time nak balik kerja sekarang takut banjir kilat macam last tuesday.I stranded in the jam for bloody 5 hours woo..huhu..scary mak.

Harapnya esok baik baik aja..

till then  xoxoxo

Saturday, September 8, 2012

Random churp during weekend.

The weather slightly gloomy, its noon and my son just having his afternoon nap.Probably wake up around three o'clock.Supposed to attend one of my bestfriend open house but i dun think azryl's condition allowed me to go.He will make alot of fuss and at the end of the day i will just walk out without eating anything.
so staying at home quietly and entertain his need is good idea.

I havent done my junior laundry yet.Just bought kiddie wash to wash his clothes.I need to pre wash my cd's as well.huhu..I also not yet finish reading books regarding gentle birth.And right now with the gloomy weather also make my mood even gloomier...

I have to really organize everything soon before junior pop up and say hi.The thing is whenever u want everything to be perfect ..thats why come this serabut feeling.But if u let it go with the flow and do necessary stuff only then it would turn out to be not that bad..

Okla i want to stop mumbling and babbling now.hehehehe.

Happy weekend everybody :)

Friday, September 7, 2012

The Birth-Faith Irony: Who Are We Really Relying On?

A Well written article from one of my Guru to achieve gentle birth.Already got permission from her to publish this on my wall blog. ;)

A WESTERN woman from Europe approaches a woman of the East. She says, “I would think that in a country like yours, being conservative and being Muslim-majority, that there would be many more homebirths than hospital births, as it would be closer to your beliefs.”
The woman of the East – a Muslim – answers that this isn’t the case in her country – and in fact, it is in completely the opposite. She continues to describe the standard birthing scene that a woman in her country has to undergo...
A passer-by, of the same Eastern country, scoffs quietly. “How insulting. And I suppose this Western woman also believes we hang from trees and bathe in mud. We ARE modern, you know.”
It is easy to feel insulted at such comments made by our Western peers, but in retrospect, there is so much truth in it. As a natural birth advocate, I agree totally in what the “Western” woman had to say. But for those who are not on the natural birth bandwagon, it may sound incredulous that homebirths have anything to do with religious beliefs.
The country I come from is a Muslim-majority country, and one that churns out babies by the dozen to boot. I nearly have half a dozen myself, but that’s not the point. The irony of the “Western” statement above is that though Malaysia comes across as conservative and somewhat religious in many ways, she prides herself in modernity and technological advancements in the medical industry – both dangerous and detrimental to her birth culture.
Birth, for natural birthers, is part of a journey for the female form, the medical industry parades it in a different way – in a very “Western” way, one might say. The majority of women birth in hospitals, not at home, and along with hospitals come intervention, protocol, fears of litigation and medically-induced complications. Why is this contrary to faith?
While for many, medicallised births seem the way to go. Why would anyone want to avoid medical interventions, when they are supposedly there to save lives? And why on earth would anyone have their babies at home when there are machines at hospitals that can gauge progress and complications? Contrary to this popular belief, there is plenty of statistical data that proves that even the minute intervention, including monitoring, causes the birth process to become jagged and distrubed, leading to a cascade of interventions that cause potential harm to both mothers and babies.
Birth is rushed along in government hospitals where capacity is usually the pressing issue. Women are admitted and treated like sick patients, hurried along a factory line, and in many cases emerge with distasteful experiences. Some wards have been likened to jail cells, with birthing mothers – in raging on oxytocin – are left strapped down in fear and doubt, causing hindrances for her baby to be born gently. These women are often engulfed in protocol and timelines, and leave the hospital as quickly as they arrive.
In private practice, where the underlying motive for the birth industry is profits, medical intervention is the cultural norm, with inductions being scheduled even weeks before the infamous EDD, regardless of the health of the mother and baby. Scare tactics also run high, as do non-emergency and elective Caesarean sections (c-sections).
Walk along any neighbourhood and throw a few rocks, at least half will hit women who have had to undergo c-sections at birth, the remaining of those rocks will probably hit women how have had traumatic vaginal experiences.
Still, this has nothing to do with faith? It does, as it does with having knowledge. The art of birth has been lost along the tresses of time in this country, Malaysia, and birth is often feared and ridiculed, associated with pain, trauma and even death. Few women are even aware that they are able to birth their babies on their own, not only withouth medical intervention or “assistance” but without doctors themselves. This isn’t to say that every woman who is expecting a baby should go ahead and plan an unassisted birth, but they should at least be aware how birth was designed by Allah SWT, and how they too were designed to birth, mostly without assistance. They should also at least be aware of the perils of birthing in a hospital, coupled by the hazards of medical intervention, no matter how small.
By understanding a little more about pregnancy and birth, women would be able to be better care providers for themselves rather than rely on medical judgement for non-medical conditions like pregnancy and birth. Over-reliance on hospitals in communities that are perceived as more conservative or religious is really becoming an oxymoron. There is so much more to birth than meets the doctor’s eye, and it is for us women, to try to learn and understand further, and to have faith that our bodies are able to birth our babies.
Having a little more knowledge takes us on leaps and bounds of our faith. In the Qur’an, the womb is known as “mekiynin,” defined as the term “secure receptacle,” or a powerful, sound, unshakeable, fixed object that is designed by Allah SWT. By knowing this alone, mothers would stop consenting to unnecessary inductions that usually happen out of convenience and allow babies to be born on their own accord without rushing the womb along through augmentation or even a c-section.
The one, single birth mentioned in the Qur’an was the birth of Prophet Isa (AS), where his beautiful mother, Maryam (RA), birthed him on her own, assisted only by Allah SWT.
To have the perfection of Maryam is a feat on its own, with one whole verse in the Qur’an named after her. But to come close to having that type of tawakkul – the feeling of complete submission – will allow us to have our babies in gentler, safer environments, without bright lights, without dangerous medical intervention, without prejudice and judgement... and maybe even at home. Who knows?
The compounded irony of the European “Western” woman’s statement is that the highest rates of homebirth are recorded in some European countries, and these have the best outcomes for both mothers and babies; whereas countries with high rates of hospital births have the worse effects on mothers and their babies. Yet we feel insulted when we are culturally associated with homebirths as this discredits the modernisation that is paraded by the medical industry. Oh, the irony.
We need to let go of the fear that is fuelling our reliance on the medical industry and start believing in ourselves. And we certainly shouldn’t feel insulted if an outsider thinks we should. It’s not because we are backwards or under-developed. It’s about having a shimmer of faith in what is natural and letting the gift of birth shine through as per its design by Allah SWT.



*** Maria Zain never thought she would become a birth junkie after two disasterous medical births but things changed a bit when she caught baby number three on her own. Now between homeschooling her four children (yes, number 4 was also born at home), writing and editing, she is honing in onto birth advocacy with a du’a that all mothers will have their own empowering births.


Source: http://saudilife.net/motherhood/29604-the-birth-faith-irony-who-are-we-really-relying-on

Something to Ponder :)


Thursday, September 6, 2012

Positive Vibes for my birthing...

Oh ..positive energy please please come and surround me....with all the positive ion not the negative one please..hehehehe

Nowadays..whenever i got time..during lunch hour or late at night..i would definitely do some reading regarding gentle birth..there are two e-books i should finish before deliver.I am 100% considering of having VBAC.And i might consider to have lotus birth as well. :)

So  much to read but yet so little time.Whenever i got question there always a professional would help in this matter.Such as how to minimize the tear part at the perineum area..Do u know that our diet played important role in skin elasticity? I have no idea about that till i do some reading about it.Good healthy fats play important role for the elasticity of the skin especially at the perineum area and of course the way how u give birth.

Every night i will do the kegel exercise and visualize that my baby will come through the correct birth highway not the short cut one.hehehe.And always pat this enormous tummy nowdays.."Hey handsome, kindly help mummy to get u out to this world because i want to welcome u with my warm body and showered u with lots of love..the second u enter this world.Do not fear of anything because mummy and your brother will be always be with u...

Visualization is important in having gentle birth.Imagine the flower is blooming just like our cervix to open cm over cm until fully dilated.... and the baby is crowning..huhu so beautiful..

Anyway i am still doing some reading about successful VBAC.. watching some videos and i am truly inspired by this wonderful women..who had their successful VBAC whether at the hospital or at home..


P/s:Office mate kata perut i dah turun sikit.hehehehe.Nak dekat kah?I havent done laundry on the baby clothes yet.huhu..nedd some time to do this as the cuaca nowdays tak menentu la...haiyo...

Which one would u choose?

HAri ni mak buyong nak buat sesi meluahkan perasaan sikit.Dah lama tak meluahkan perasaan kat sini especially hal-hal berkaitan rumah dan tangga.

Believed it or not..My marriage has gone through many difficulties , up and down,and hingga kini masih kekal lagi walau adakala hati ini tertanya-tanya sampai bila harus bertahan..dan apa yang diri ini inginkan dalam perkahwinan ini.Dan alhamdullillah me dikelilingi oleh insan-insan ,rakan-rakan yang tidak prejudis dan berfikir skeptikal dalam berkongsi suami.Yolah..tak semua orang boleh terima ye dok?Buleh la dikira dengan jari..


Bila duduk berjauhan dan dimadukan pulak tu..segla tugas dan tanggungjawab kebanyakannya me pikul seorang diri.Sampai bila ?ini yang menjadi tanda tanya..sebabnya sesi berjauhan untuk masa yang lama tidak elok untuk pertumbuhan anak-anak yang semakin meningkat usianya.Sesekali apabila badan ini tidak mampu lagi untuk mengerah tenaga dalam diri yang semakin memberat ni,tiba-tiba timbul la prasangka yang tidak enak dan tidak patut disebut lansung oleh setiap isteri yakni PENCERAIAN.


Sok-sek sok me dengan seorang rakan baik yang bapanya juga beristeri dua telah membuka persepsi baru dalam hidup me.Rasanya akal dan fikiran ini merasakan tindakan ini wajar dalam menaakul segala tindakan agar tidak memudaratkan dikemudian hari.

Ini antara perbualan me dengan sahabat karib me.Kakak la since umurnya lagi jauh bexanya terhadap me."Lin, mak aku isteri kedua.."rumah isteri pertama dengan rumah mak aku sepelaung jer tapi bapak aku sebulan 2 kali jer balik rumah weh.Mak aku memang jiwa kental la wei.Memang dia buat pekak la apa orang nak kata pasal rumahtangga dia.Orang kata dia perampas la, perosakla..bini tua ayah aku langsung tak bagi bapak aku balik rumah jenguk anak.Sampai anak-anak yakni kitaorang ni memang suruh mak aku bercerai la.Ni jawab mak aku"Yang korang sibuk hal dalam kain mak bapak kau kenapa, Kira syukurla bapak ko ingat nak bagi nafkah kat korang,korang tak pernah berlapar pun.Apa lagi naik tangan kat aku .Nak buat mana dah bapak kau kawin dua.."Asal korang cukup makan pakai udah.Sambung kawan me lagi.."Mak aku tak kerja lin..and memang kitaorang time bapak balik tu berkecamuk la lari nak jumpa bapak ..sebab dia sesekali balik kan..Tapi time kitorang kecik dulu-dulu mak aku memang dah bitau siap-siap yang bapak kitaorang kawin dua..kalu dia tak ade maknanya dia kat umah bini pertama."Kitaorg ok jer..paham la..so sebab tu kitaorg dengan adik beradik tiri tak ade masalah.Tapi bila time jenguk bapak aku sakit dulu memang terasa macam orang asingla..sebab dia stay kat umah bini tua kan?Last-last bila bini tua ayah aku mati dulu..anak-anak dia datang jumpa mak aku and mintak maaf atas sebab bapak aku tak dapat berlaku adil terhadap kitaorng sebab mak depa tak bagi bapak aku jenguk dia ngan anak-anak.

Sambung kawan me lagi.."Ko kena kuat l lin dalam hal ni,ko kena ingat yang cinta tolak tepi yang penting anak-anak ko cukup makan pakai wei.Bukan senang nak besarkan anak ko sendiri.Ni ko still boleh lagi memekak mintak duit kat dia hari-hari.Ko ingat bila dah cerai dia nak tanggung lagi ke ..time tu berjuta alasan wei dia akan bagi kat hakim.Elok elok dia bagi ko 3 ribu sebulan last last jadi 5 ratus sebulan.Time tu ko suffer habis la.


Kau kena ingat lin sekrang ni DUIT nak hidup yang penting.(oh kawanku..heheheh).LAki tinggal sebumbung pun belum tentu bagi nafkah cukup wei.Ko syukurla anak ko minum susu mahai, baju mahai,ko pulak tak kelaparan hari-hari.Gaji ko sekrang ni tak lepas lagi nak hidup sorang-sorang.Lain la kalu ko dapat gaji bos ko.Tu aku tak halangla ko nak dok sendiri wei.

Sambung dia lagi sambil tu me menarik nafas dalam dalam dan berfikir...sambil mendengar..
 Selagi dia tak naik tangan kat ko, selagi ko call dia mintak duit and dia tak kisah pun bagi bapa banyak kat ko..selagi anak ko pakai banayk duit nak-nak time kecik kecik ni..ko lantakkan aja semuanya.Dah kahwin lin, ko tak buleh nak expect apa orang lain dapat ko pun dapat jugak.Dah tersurat dugaan ko macam ni sebab tuhan tahu ko boleh handle.Bini tua dia tak kacau kau kan?Laki ko pun bukan sebulan 2 kali balik kan..time keje kat sini aku tengok ko hari hari berdating time lunch..kira ok la tuh!Ko nak macam mana lagik.Ini jalan yang kau pilih and untuk anak-anak ko tak kelaparan and tak cukup serba serbi..baik la ko stay macam ni dulu.Baik duit ko cukup setiap bulan dari ko terpaksa cut semua benda gara-gara nak puaskan naluri ko sebgai pompuan.Nanti ko tension dengan duit tak cukup..anak-anak ko jadi mangsa keadaan.Dahla mak janda bapak tak ade,makan pakai tak cukup.

Ok me terkesima..true..very very true indeed.JAdi hati bertabahla..Bukan senang..tapi ya me tidak menidakkan apa yang dia cakap.Keputusan BERCERAI bukan dalam hidup me buat masa ni.Dan harapnya ini perkahwinan yang pertama dan terakhir buat me.

Masa kedepan me tidak lagi pasti..Tapi yang pasti buat masa ini me masih perlukan dia dalam membesarkan anak-anak me or in directly saying his money.(oh kejam).muahahahahahahaa.


Ok tamat sudah sesi luahan perasaan...maybe ada yang tidak sependapat dengan me tapi sejujurnya..me memang tak suka buat benda separuh jjalan sebolehnya me nak benda itu menjadi.Dari dulu lagi me memang macam ni.Alang-alang melawan arus biarla sampai ke tepi tebing bukan tenggelam ke dasar laut dan biar lemas terhadap kekangan keadaan. :)

Sekian Wallauhalam.




Tuesday, September 4, 2012

On Gentle birthing and immediate bonding.

Seperti yang i cakap in the previous entry..last time i couldn't be bother whether my second son born through c-sect again or not..but again after hearing and reading about the powerful mommies out there about their birth stories ..I felt so touched, and their strories were so beautiful and really inspired me a lot.

My experienced of giving birth azryl was not that bad.But i regret i couldn't had immediate bonding after he was born as he was snatched by nurse to clean him.And i was allowed to kiss welcome him for bloody 2 sec!After that i didn't see him anymore as my open stomach need to close back after cut open wide .I was vomiting non-stop due to the anesthetic side effect.And my leg felt numb made me cannot walked tho i tried so many times.I only managed to gathered my last strength during midnite with my urine bag still intact with me .I walked step by step very very slowly to asked the nurse where was my baby.I asked them to pull that urine bag from me.Its so painful u know a tube stuck in your vagina.huhuhu.

I should calmly waited  azryl to arrive on his own sweet time.No such thing as overdue.Because baby knew the best.He was instructed By Angel when to come out to see me .But being a new mom with lack knowledge of birthing i allowed for the unnecessary c-sect.When i rewind back the memory i felt so sorry towards azryl.I should gave him the warmest welcome that he should get.Not by the way he was treated at that time.Handled harshly by nurse and doctors.He was purposely got spanked by the doctors to get the best apgar score and his cord aka placenta the tree of life which support his life were immediately cut as soon as he was out from my tummy.I should calm him as the new environment was totally make him felt scared.but i was so helpless with arm and leg stretched open and strap i just could watched him.Bukan tak bersyukur semuanya selamat..but when u have gentle birth ...its between your faith towards GOD and your inner strength alone.U could welcome your baby in the most gentle way as it should be.

This time nobody could interfere my own birth plan..as the mother is the one who should take control.Huhu.I learned a lot from mistakes.This time no unnecessary interventions such as artificial membrane breaks,induce pills,unnecessary c-sect,and i will wait patiently until the little angel want to see me and his cheeky brother .There are some methods to reduce the surge aka contractions..Why must we fear the labor as its the privilege given by God towards us WOMEN.our uterus aka RAhim bersempena dengan nama pemurah-NYA.

This time i also want to make my breastfeeding mission successful.There are no such thing of tak cukup susu and gave up easily by giving him a cow milk unnecessarily.Of course its enough.Its us who didnt believed that rezeki anak telah tersurat semenjak ia berada dalam rahim ibu lagi.Why must we deny it?No other outsider intervention during my confinement days as this time i want to make sure both of my prince were near to me..i want to straighten the bond between abang and adik..and them towards me their mother.I can do it.I believed in myself. :)because i got the most powerful antidote that god god had given me..MY CHILDREN.nothing else matters.

Monday, September 3, 2012

Unconditionally love

being a mom has open myself into different dimension.Tend to be more patient,forgive easily and change the way i think about life.

I love both of my son too much.Tho i kekadang marah my eldest i will explain why i marah.It doesnt meant that i didnt love him...i just want him to be a better person..better off then me.I will easily cried whenever my eldest son is sick.Oh my...memang 360 degrees change la.no kidding.


Tengok dia dah tido pun sekrang ni and yet i missed his appearance and mulut becok tu.There will be a new addition of azryl soon,and i think nobody could do anything harm towards us.As i am going to be the best protective shield ever.Love both of u too much sons.


Wednesday, August 29, 2012

Dealing with child anger and tantrum

Huhu, iknow, iknow semua orang masih dalam mood raya..and mostly talk about raya kat mana, kuih raya, makan apa and all that.But mommies out there i need help and opinion.Did some research as well.

Anger is common feelings and normal if our child express themselves  that they are actually lonely, embarrass ,tired and so on...
Its a good thing the channel all their frustration by showing their anger toward us but sometimes we as a parent didnt notice that and the way our brain work is by following the previous example given to us.See how lazy our brain can be?they want to find the easiest way to just end with it.

Samalah macam me..and my son reflects my own self dulu-dulu and i realized that.And me doing some reading jugak pasal nak handle anger and tantrum todller.Boys will always be boys.

But i dont like the idea of other people including my own husband scolding my son in front of me.THe reason ?
I rasa diorang tak ade hak.Sebab my husband not always there for us, and others  bukan bersama me dalam membesarkan anak me.Sounds mcm i terlalu protective.but its true.

Only i kenal luar dan dalam anak lelaki me because i spent time with him setiap hari.and kalu tak kerja memang dia melekat dengan me 24/7.
THe idea of other people saying anak i buas is totally cruel.Commonla..i mak yang mengandungkan dia almost 10 months..selain dari me ,nobody can talk bad things and judge  about my own child.
Bukan i tak kasi penampar , bukan i tak pernah cubit pun anak lelaki me,cuma pada me didepan orang ramai its not nice to scold our children infront of oher people.It will make  them feel embarrass.Trust me..it happened to me last time.Even boss kita nak marah kita pun dalam bilik dia, bukan depan orang inikan budak.
And opcoz diorang yang masih kecil dan masih belum mampu memahami dan identify emotion serta feeling ni ..akan channel perasaan malu menjadi amarah.


Dalam banyak banyak buku and reading through internet Key Point is the parent should STAY CALM.and explain why is it wrong to do in a very simple way.I tengah praktiskan ni.Jauh di sudut hati ini, sebenarnya me tak sampai hati nak memarah selalu.Sometimes i just let himdo all the mischief at home in his own way.Sebabnya he got no dad to play with, he only got me.Dia tunjuk dia sebnarnya lonely dengan cara itu.

Oh my...
what ever it is..mulut ini tak pernah kata dia nakal, buas dan sebagainya.Sebab kata-kata seorang ibu terhadap anaknya harus dijaga.Lebih baik mengeluarkan kata-kata yang baik aja untuk anak-anak.Kata-kata ibu kan doa?Lebih baik berdoa supaya dia menjadi anak yang soleh dari mengatakan"hey nakalnya kamu!"kompomla budak tu nakal.ye dak?Sebab kita dewasa yang kononnya matang ni pun tak terlepas dari buat kesilapan.

To me my son is active.and i lebih prefer dia stay active.Dari senyap dok tepi dinding.Insyaallah bila dia dah boleh bertutur dengan lancar dan faham peraturan peraturan sekeliling..me nak channel keaktifannya itu menerusi sukan.Dia  mewarisi darah atlet yang ade pada me.Hehehehe.

Mungkin Judo or tae kwand do.Aktiviti -aktiviti sihat macam ni..memang me akan encourage dia masuk.mungkin bila dia berusia 5 tahun perhaps..

 


Wednesday, August 22, 2012

Eid Mubarak

Dam dam dum bunyi mercun,
tandanya Eid fitri menjengah lagi setelah sebulan umat islam menjalani ibadah puasa,

Raya me?So so aja...sebab?mak dalam keadaan boyot la..tak ade feel.heheheh.Anyway,me still tak kerja lagi , sebab terpaksa apply cuti kerna babysitter demand nak beraya seminggu.Aiseh..due date dah dekat..kalu buleh nak siapkan semua tugasan sebelum maternity leave yang nun lama bebenar tuh.Ni periuk nasi and masa depan anak..kenalah jaga.huhuhu.

Me tak berjalan kemana pun..azryl tak berapa sihat.Setakat window shopping sat-sat time orang tak ade kat bandaraya kl ni best jugak.hehehe.Raya u olls macam mana?opcoz meletups kan?


Wednesday, August 15, 2012

Seronok tak?

Mestilah kengkawan yang ku sayangi semua seronok ye dak?nak raya ni..ngan feeling balik kampung dah start terasa semua.hehehehe.

Walaupun seronok....namun masih ade lagi insan yang tak dapat merasai keseronokkan suasana hari raya.Jangan kita lupain insan-insan ini ye kengkawan ku sekalian?

Waktu me dengar radio..ade insan yang luahkan perasaan mereka..and opcoz menitik jugak air mata mak buyong ni.Kisahnya begini, wanita ini OKU,and suaminya ditimpa kemalangan jalan raya.Terlantar di rumah la wat masa lani.Tak boleh nak buat ot semua.Anak-anak dah sibuk tanya bila nak beli baju raya..tapi nak wat macam mana...budak berusia 6 tahun ..manalah mengerti akan kesusahan ibu bapa mereka..tak sampai hati wanita ni nak kata tak ade baju raya tahun ni..bapak kamu tak ada duit...

Sob..sob..

Tulah kan..bila dugaan sebegini yang menimpa..memang terasa sayu.Sana sini orang dok tayang hasil belian time sale, shopping online ..namun ade insan yang baju  raya untuk anak sepasang 15 hinggit pun tak boleh nak beli sebab dugaan yang menimpa.

Pesanan ini untuk diri me jugak.Sentiasa bersyukurla dengan rezeki yang diberikan.Sesungguhnya ada lagi insan yang bernasib kurang baik....

MArilah sama-sama kita beramal dan membantu golongan yang kurang bernasib baik ni..mana tahu satu hari nanti..kita pula yang diuji sedikian rupa...

Monday, August 13, 2012

I nearly killed my self and my two beloved babies

Freaky friday.

Last friday i was on my usual routine ..sending azryl to bbsiter and rush to work.But something terribly  happened because i nearly hit a car.That car was super fast and at dawn dengan lampu malap lagi..tak nampak kereta tu datang dari arah mana.I quickly hit emergency break and the result is azryl terhantuk dekat font mirror and the front mirror cracked.sob..sob..lucky my precious babies ok.Sebenarnya cermin depan tu dah dihentam batu.And azryl punya kepala menambahkan lagi preassure dekat cermin thats why la cermin tu crack.Adeh.Sian anak bujang ku.Azryl was under my observation this three days ..untuk tengokm all the symptom.So far he is ok.But i didnt hit the off button for my alert mode.Ku dah pesan babysitter azryl to quickly tell me if azryl show any sign of odd behaviour.


There goes my story.Bila pregnant vision tak berapa ok ditambah dengan sikap clumsy sometimes..But nampaknya tuhan masih mahu kami bernafas lagi pada hari itu.Dan untuk itu aku bersyukur. Disebab kejadian itu my previous c-sect scar teramatla sakit sehingga me tak boleh berjalan.Mungkin sebab terkejut and tetiba diserang back pain yang kronik.So here goes to the drain my angan-angan nak puasa penuh.I didnt fast that day.Worried about my two babies.

Sekrang me pegang stereng pun agak fobia jugak.Nak-nak bila ada azryl.huhuhu...Wishing this nightmare will be over soon..

Thursday, August 9, 2012

29 weeks..tik tok tik tok!

Masa terus terbang dengan lajunya..sedar tak sedar dah sampai sepuluh malam terakhir ramadhan dan me pun dah masuk ke trimester ketiga..Puasa?Masih lagi mampu..cuma penat ajalah..Huhuhu biasalah kan badan dah berat.and tak nak tayang muka pun.sebab ?sungguh tak sememeh.Kembang sana kembang sinun..Tak kose nak tengok pun kat cermin..Oh my..body!sob..sob..

Mak tayang gambar perut jela ye?nanti scroll kat bawah entry ni ye?Persiapan menyambut putera kedua ni adalah sesikit.Macam tilam,cloth diaper, baju bajan sesikit..sebab barang yang important macam breastpump dah ade.Cuma set pantang aja dengan bengkung tak beli lagi.Rasanya me still nak amik pytonatal nona roguy tu.and tungku rasanya tak bestla tungku moden .Nak batu jugak.tukang urut pun belum cari lagi.

Me juga buat research sedikit sebanyak cara melahirkan bayi dengan lembut.Maksudnya tak nak ensi-tensi..gentl birth la orang putih cakap.Kali ni me nak percaya yang body kita memang de-reka untuk bersalin.Me nak baby ni..take own sweet time untuk dia keluar nanti.Pokok pangkalnya mintak dipermudahkanlah segalanya, :)

LAst but not least meh la me tayang perut berumur 29 minggu ni..hehe.

Agak besau tapi mak boleh jalan laju laju lagi.Ini mungkin sebab sorang-sorang handle semua benda.Gamaknya lipas kudong la kita.hehehhe.Tak tahula bila dah 36 minggu nanti macam mana.HArapnya kesihatan ini terus mengizinkan..demi putera sulong dan putera tengah.Putera ketiga ?ha lagi tiga tahun.hehehehe.

Wednesday, August 8, 2012

Abang Long bagi nasehat

:)

Semua orang mungkin buat entry hari raya preps sebab nak raya kan tak lama lagi..tapi tahun ni me mood raya nan-hado..preparation pun ala kadar sebab hanya semata beli baju anak yang baru and sebalang dua kuih..jadi makanya tak ade la entry prep hari raya kat tinta hati ni.hehehehe

So me nak cerita bab bebudak berdua nila..sorang dalam perut sorang kat luar..Dah boleh panggil abang dah..tapi me tak bahasakan azryl abang pun lagi.Selalunya me panggil nama dia je.Al-kisah..azryl memang suka bertinju dengan me, bukan dia kesah pun adiknya ada kat dalam perut.Kalu tengok kung fu panda 2 tu siapla me..memang kena hadang perut dengan bantal and tak boleh leka langsung.Last last me panggil dia.."Azryl meh cakap ngan adik meh" sambil me tarik tangan dia letak kat perut me.Dia biarkan aja..pastu, me sambung lagi " Azryl cakap dengan adik macam ni...adik jangan nakal tau"..dia pun ulang cakap me..(yang jelas dengar "adik...nakal tau..).. +___+
Me tambah lagi"JAdi good boy tau)..dia ulang"boy tau..)

hehehehe..jadilah..(Tujuan utama nak biar ada bonding between abang dan adik supaya tiada isu jelous di kemudian hari).pastu dia cium perut me and sambung main balik..Adeh la anak ..Nak marah memang kekadang tak jadi sungguh.Sebab budak tembam tu sungguh cepat buat hati mak dia cair.Semoga azryl jadi abanh yang terbaek untuk adiknya nanti..Dua-dua anak mummy selalu mummy doakan supaya menjadi anak yang soleh :).



Abang long permata hati mummy


Semakin Booolat







 :)



Tuesday, August 7, 2012

Anak-Anak adalah cerminan diri kita

Honestly ya its true.I can see myself inside azryl.Panas baran, cepat melenting and i am regret it totally..Kasihan anak itu.Disebabkan me dia mewarisi sifat tidak elok itu.Walaupun dia juga mewarisi sifat penyayang akan binatang..namun kalau boleh me harap sifat buruk itu tidak kekal..Betula kata orang tua-tua..zaman dulu..waktu mengandung banyakkan bersabar, banyakkan berzikir agar anak-anak mendapat sikap yang elok..

Disebabkan pelbagai masalah yang melanda me dahulu..dan sewaktu mengandungkan azryl dilanda ujian..akhirnya anak ini mendapat tempias.Pada mulanya sewaktu azryl melawan ,cakap, me ingat biasalah toddler nak dapat adik..tantrumnya akan ada..tapi setelah me teliti sedalamnya..ia tak ubah seperti diri me..Mummy mintak maaf ye sayang...Mummy akan cuba hilangkan sifat itu jauh-jauh dari diri kita berdua...


(Mood mak agak cloudy sikit hari ni-jap lagi mak tulis entry baru lagi . *_____ *)

Monday, August 6, 2012

Mummy is on cloth diapering madness $____$

KA ching! KA ching!

Ha!macam tulah bunyik dompet me..heheehehehe..Duit asyik dilaburkan ke cloth diaper yang super duper cute tu.

Al-kisah , me memang bercadang nak memakai kan Lil 'a' with cloth diaper.Kesedaran sivik tentang betapa me menganiaya alam sekitar bercambah dengan jayanya bila me membuang disposable diapers azryl.Since kesedaran sivik tu hado tapi kewangan tak berapa hado time azryl dulu..jadi me pun postpone.Me bercadang nak ber part time cloth diapering dulu..Yela dah nak masuk third trimester baru terhegeh-hegeh nak kumpul stash..tak cukup untuk ber full time cloth diapering.
Thanks to maria sebab introduce group kat fb yang semuanya advertise cloth diaper jer.Ada yang me beli new, ada yang me beli second hand macam prefold cover.
And seperti kanak-kanak tadika me baru nak kenal maksud setiap short term yang digunakan seperti PUL,apa tu soaker, AIO, AI2,snap..eh memacam lagilah..

For my new born..me start dengan prefold dulu..and AIO, AIO yang ala-ala macam dispo tu..cumanya leh basuh and pakai balik.hehehehe.Begitulah kekdahnya...

So sekrang tengah gigih la nak mengumpul CD.harapnya boleh breasfeedkan lil a and bercloth diapering lil a jugak.(Angan-angan mak besar no?)hehehehe....

Moga dipermudahkan usaha murni (untuk berjimat dan sedikit membantu menjaga alam sekitar) amin..


Friday, August 3, 2012

Abang ni!! +_____+

Kenapa dengan tajuk di atas..?

Sebenarnya macam ni..lately azryl boleh dikatakan mula bertutur secara lancar..tak semua perkataan namun ok lah..

And yang mak terangkat sikit..sebab dia kalau marah babahnya..macam me marah husband la.hohoho.Selalunya husband suka mengusik.Tak kira la dengan lawak tak berapa jadi dia sengaja kadang-kadang mengundang me rasa rimas la plak.sebab time dia buat lawak tu me letih sesangat.huhuhu.Kompomla tak nak layan..so selalunya me cakap ..abang ni...

Si azryl ni pulak suka meniru.Umur macam ni memang cepat absorb kan?So me agak jagalah perkataan yang keluar dari mulut me.Bahaya woo..nanti lekat terus kat otak dia.ha dah tu mulalah nak mengulang benda yang sama.

Al-kisah..

Azryl suka bermain air lama-lama dalam bilik air..diambil nya motor mainan dia tu selalulah dicucinya dalam bilik air tu.Mak sabo jerla..TApi ade limit jugakla..memang pembaziran air itu berlaku sob..sob..tapi me tak nak biar dia lelama dalam bilik air.Mudah betul teruna tu kena selsema.

Bila bapaknya panggil "Azryl sudah ..mai keluar.."Apalagi si azryl pun "Abang ni!diikuti dengan amboii!!!..bapaknya gelak la.heh! memang tak jadi marah kat situ.Akhirnya me terpaksa keluarkan rotan tunjuk..dia membebel dalam bahasa yang hanya dia aja yang tahu..tapi keluar jugak la dari dalam toilet tu..sambil keluar dia pulak yang marah me"Bese ni!"+_____+

Sapa marah sapa..nak oii...

Begitulah hendaknya..semenjak nak dapat adik ni..dia memang agak manja..Mungkin dia risau yang me, takkan bermanja dengannya ..Sekrang tido pun nak celah ketiak.Azryl anak mummy, ada adik tak bermakna azryl mummy nak pinggirkan..Azryl kan anak mummy yang sulong, tulang belakang mummy kelak..jangan nak menyisihkan diri bila ada adik .Mummy sayang kamu berdua..Kan dua-dua anak mummy?Mana mungkin mummy nak bezakan kamu nak...Kamu berdualah harta mummy paling berharga ..tiada galang ganti tau..

Thursday, August 2, 2012

Al-fatihah buat pasangan suami isteri yang maut akibat kemalangan di AU3

Sob..sob..Pepagi buta air mata me mengalir lagi..

Pasangan suuami isteri yang maut lepas hantar anak ke rumah pengasuh yang mana isterinya sarat mengandung 7 bulan macam me ...terlibat dalam kemalangan.Sedihnya me..Ya tuhan..anak kecil kecil yang baru nak masuk 2 tahun itu menjadi yatim piatu sekelip mata..
Kemalangan yang melibat bas sekolah yang mengalami masalah brek menghentam pasangan malang itu dari belakang..dan tersepit diantara dua buah bas.Mereka meninggal di tempat kejadian..

Innalillah...

Sedih ..memang me sedih..apabila mengenangkan nasib anak itu..ya tuhan..KAu berikanlah yang terbaik buat anak itu.JAdikan lah dia anak yang soleh..Jadikanlah dia sebagai manusia yang berjaya di dalam hidupnya disebalik  ketiadaan ibu bapa tempat ia menumpang kasih..JAdikanlah dia seorang yang disayangi oleh semua orang..murahkanlah rezekinya Ya Tuhan....


Wednesday, August 1, 2012

Congratulations Dr Harlina!

Abang astronot kita yakni syeikh muzaffar bakal jadi ayah buat kali kedua.Amboi..very the produktif y'all!hehehee..sesuai dengan nak achieve target mereka 10 anak.Dang!Me tak mampu la jadi macam both of u.huhuhu...Anyway sweet bella bakal jadi big sister..and i just found out that Dr HArlina ada blog.She such a sweet mommy.Curious like us..being a mom and opcoz working like us..Dari curious about jenis diapers and baby food,formula milk..(by the way she fully breastfeed till she knew she was  pregnant.)and everything la about mommy stuff.Just like us..hehehe..From my opinion she is humble type..Bertuah abang sheikh nokks!

She is three months pregnant now..and the baby is going to be a 2013 baby.yeay!i think lahir dalam bulan 3 kot.I pray that she is going to have a smooth pregnancy journey and hope that her wish to get baby boy is granted by HIM.Congratulations ! :)

Tuesday, July 31, 2012

Anak Gelandangan , akhirnya nasib mereka terbela..

Sob..sob..

Semalam tengok berita..berkenaan hal nasib anak gelandangan ni..kebanyakan ibu bapa sama ada berkahwin dengan warga asing atau anak tak saf taraf..rata-rata daripada mereka tak ade surat kelahiran.Akibatnya mereka tak boleh bersekolah seperti kanak-kanak seusia mereka yang lain.Sedih kan?

Ya inisiatif kerajaan untuk memberikan mereka sijil kelahiran sekaligus bantuan persekolahan kepada mereka memberi nafas baru ataupun nyawa buata anak-anak tak berdosa ni.Apa salah mereka?Mereka juga perlu diberi hak yang sama seperti kanak kanak yang lain..bersekolah, supaya nasib mereka kelak terbela..

BAb kanak-kanak ni me memang lemah sikit.mudah mengalirkan air mata.sebab hormon kot.Anyway di bulan yang mulia ni..sama -sama lah kita membantu insan yang memerlukan tak banyak sikit pun memadai..

Diharapnya ada sinar bahagia buata anak-anak ini kelak...

How i knew i was pregnant lil 'a'

Kita flash back sikit yer..hehehe,

Sebenarnya memang me inginkan second baby before reach 30 and tak mahu gap between azryl and adik terlalu jauh.5 tahun bunyi macam ideal..but bila fikir long term..sepatutnya bila umur 35 tu me dah boleh rancang diorang punya education and future..KAlu boleh umur 40 tak maula me kilik anak kecil lagi hohoho...Sebolehnya time tu kita dapat simpan dana untuk mereka belajar.Higher education bukan murah wooo..And semestinya kita hanya mahu yang terbaik buat anak-anak..(LAgipun husband i time umur i 40 dia sudah koff..koff 50 y'all, orang kata tu udah udah la wat anak..dok atas tikar semayang wat amal lagi baguih) heheh.

Jadi bila azryl mencecah umur dua tahun hari tu me cakap la dekat husband...lets try for the second baby..Dia agree sebab azryl agak besar..And usaha pun hanya bermula sekitar tahun lepas sahaja.Nilah kisahnya..bila mula menharap and tetiba cik 'p' mai menjengah hampa..u.Memang period me tak regular..and cycle pun tak konsisten.Dengan Husband yang 2 kali sebulan ja mai jenguk,rasa-rasanya nak letak harapan besar tak?Opcoz la tak..Tapi me percaya kalu DIA nak bagi tu pakai la pil perancang ka, implanon ka, iud ka, kun fayakun..lekat aja.

Then tiba bulan satu,azryl bakal dua tahun...and time tu me tak letak pun harapan tinggi menggunung,me ingat lagi time hujung bulan satu, husband datang..kitaorang p makan ..relaks-relaks layan azryl naik motor(Pinjam motor kawan husband)pusing-pusing bangi.hehehe.Ye time tu perasannya sungguh tenang. and pabila bulan dua menjengah azryl pun cukup dua tahun pada tanggal februari 12,i supposed to welcome my dearest miss p, tapi tak datang..oh well what do u aspect?period tak regular..Tapi selang 2 hari macam tu,i didatangi mimpi pelik and yet rasa macam betul jer..i melahirkan anak !anak perempuan disambut oleh husband i sendiri.the baby face so cute..with tiny little rose lip.rambut lebat..Bila terjaga..rasa cam tak puas.hmm..ok..so i decided to wait 2 days more.then on 16th, time to dah delay 3 hari,supposed dia datang 13 haribulan, i decided to buy cheap chepa pregnancy test kit.There is two very faint line but i dont want to 100% believed that i was pregnant at that time..i tunggu lagi sehari,and beli yang mahai sikit..ada double line.HEhehehehe,faint but enuff to tell that i am going to have another baby.I tak confirm kan dengan scanning till i agak my baby berusia 8 weeks gitu.I ke klinik biasa only to confirm it.Hehehe..time tu nampakla heartbeat dia.Husband i bitau after the second test,and opcoz dia suka.I tot i was expecting a girl since time mimpi tu i bersalinkan secara normal a cute baby gurl..But it turned out to be boboboy.hehehehe.

Begitulah hendaknya..Memang betul, kalu dah tersurat time tu kita akan pregnant , husband tak dok sekali pun buleh ja lekat.Rezeki, Ajal dan Maut dah tetulis sejak kita berusia 16 minggu didalam rahim ibu kan?

Sekian..

Monday, July 30, 2012

Terbaek dari ladang :)

Salam ramadhan yang ke sepuluh,
Menyepi sekejap di hari khamis dan jumaat hari tu.Walaupun menyepi tapi alhamdullillah ,masih berkudrat lagi untuk menunaikan ibadah puasa walaupun cuaca di nilai, ya hampun kering dan panas sungguh, Pepaham jela bila preggie, suhu badan extra high sikit.MEmang berpeluh peluh la mak buyong di siang dan malam hari.Nak mandi kerap tak boleh nokss..makhruh.hehehe.

Oklah..mak dah membebel panjang pulak..actually mak nak cerita pasal betapa terbaeknya kaedah 3d/4d scanning Malaysia ni.Seriously memang worth every penny.Udahler murah tapi berbaloi.Tak tahu la bagi mummy yang buat scanning 4d dekat private hospital atau vision college macam mana but me pernah try buat kat Pusat rawatan Islam KAmpung Bharu.All i can say is, not up to my expectation.

Actually me baru tahu pasal  3d/4d Malaysia scanning   ni dari hasil berblog hopping dan berjump blogging di blog-blog mummies.So stumble upon this one blog mentioning about this superb service from 3d/4d scanning.u can find it on FB as well .Untuk page diorang, boleh refer sini  .Di Fb mereka akan update tarikh bagi tujuan booking appointment.Ada tiga klinik yang terlibat.Di seri kembangan, ampang dan shah alam.Miss sonographer yakni miss jezzlyn dan pauline if i am not mistaken.Diaorang ni memang well experienced and me dapat jezzlyn.Amat comel dan kecil orangnya.Very friendly.She explain i ndetails the baby progress and pandai pujuk lil'a suruh tunjuk muka.hehehe.Anyway cost total cuma RM 100 only with cd and printout.Berbaloi kan?HAsil yang me dapat amatla memuaskan.Service yang ditawarkan adalah 3d/4d scanning, 2d detail scanning, and normal scanning.if buat detail scan and 4d scan cuma dua ratus jer.I dun think we can get that price outside.Huhu,
Masa sepanjang scanning adalah dalam 30 minit macam tu.And dun worry kalau baby tak tunjuk muka jugak, they wont charge u single penny pun.For first time mom to be opcoz la excited kan?hehehe.

Walaupun ni anak kedua untuk me tapi me pun excited terlebih jugak.Sebab,Azryl and abahnya ade, dapatla depa tengok adik azryl ghupanya macam mana.Dan hasilnya ..
Tak tumpah macam azryl newborn dulu.hehehe
Mohla me tempek gambar adik..untuk tatapan mummy and abzng azryl serta opcoz adikla bila bila besar nanti..hehehe.Usia 27 minggu tapi pipi nya ya hampun gebus gitu.Dah keluar nanti kompom lagi bam-bam.. :)


tengah tito..zzz.....




makan jari..lapo la tu sebab mummy pose.hehehehe


Can u sport his lil short gun?hehehee





Ni plak gambar azryl time newborn
baru beberapa jam keluar dari perut



Sekian..and once again..bagi mom to be, tak kisahla anak keberpa pun, thanks to our latest technology, keajaiban yang diberi, ni kita dapat tengok..crytal clear ..Truly me memang takjub sungguh akan keajaiban dan kekuasaan tuhan ni.Ada nyawa didalam badan me..

Subahanallah,

Anyway, bagi  yang nak buat sila ke FB 3d/4d scanning MAlaysia yer..Memang selalu diorang kan update tarikh..and cepat jugak appointment full.So to avoid that, rajin-rajin tengok update diorang. :)

Wednesday, July 25, 2012

Mak senang hati :)

Tilam lil baby 'a' baru sampai..semalam cik diva post hari ni dah sampai.hehehehe..ia adalah seperti ini..





 I knew macam nak gugurl punya design..tapi ia sangat cheerful and bright..mak tak kisahla..quality wise..sangat ok..hehehehe..

Beli kat mana..me beli kat sini Diva boutique. Memang diva ok..lately dia buat ready made only..custom made tak buat.Gigihla me surf blog dia hari-hari tengok dia upload tak new design..
Al-kisah pepagi buta me sampai..memang me terus terjah blog dia..kebetulan design ni baru sangat dia letak.terus me buat downpayment.hehehe..Atlast..sampai jugak.So baby..baby dah ade tilam baru..nanti menyusul la plak barang lain..cloth diaper and so on la..ok?Apa yang baby dapat sama macam abang azryl dapat dulu.Everything new.Kecuali baju bajan ..sebab ada abang punya yang mummy still boleh pakaikan kat adik.Baju pun mummy beli jugak baru..heheheh.Dun worry.Mummy try to be fair as much as mummy can.

A tiger,and unborn water dragon vs Mouse?

Errk!

According to Chinese calendar , Azryl was born on the year of the tiger..His lil' bro' is going to be a water dragon..(teringat cerita journey to the west, raja naga bagi hujan.hehehe). And sadly to say this mommy of the boboboy times two, born on the year of the mouse.Yep! Mishka , muska mickey mouse!!..heehehhehe

Dok pikir camno mummy mouse nak kawal harimau malaya dengan naga nih. huhhuhuhu

 Azryl memang cengai..rasanya baby ni pun sama.Dalam perut kemainla menendang sampai me boleh ter ouch!bayangkan dah keluo nanti camno?

Kelako la plak kan?hehehe

Tuesday, July 24, 2012

27 weeks and counting.

Double entry y'all!

Sebab phat mummy ni terlebih rajin gitew, nak habaq mai la, result routine check up dikala 27 weeks ni.Entah macam mana scale penimbang tu dah jahanam ker atau memang mak tak naik banyak bulan ni 1.5 kg jer.Syabas !mak terkejut wokey!nasi berkoyan jugak me makan, buah memang la tak cukup sebijik,kompom dua, air plak bergelen-gelen.(oho memang me kuat minum)..tapi naik banyak tu jer...cam tak caya..hehehehe...

Me berseloroh dengan doktor tadi, maybe sebab i puasa kot..Doc tu jawab,"Wah...4 days can shed alot  ahh?takla ".hehehe..(Dalam hati..hari tu dahla berkoyan durian aku telan..hmm..musykil-musykil)

Anyway..kena continue makan secara sihat la.Al-kisah me memang kurang jamah fast food, burger ke,kfc ke , piza ke, kek ke..baby ni memang origin anak melayu la.Tak boleh berpisah dengan nasik.Nasi pun ayam tak suka..daging only.Ikan lagila ya hampun.Sayur plak?Momantai..Semua boleh balun..asal bukan rumput ngan ranting jer.

Bila me suruh doctor double kompom gender..dah kena usik plak dengan dr tu "why u doubt my credibility ahh? tak la doktor oii senang ku nak cakap dekat abang sayang yang jangan berangan baby adik perempuan..dah..kompom boboy .Memang kompom jadik boboboy kuasa dua.Try next time eh?hehehehe.

Blood preassure ok, urine ok,skepala baby plak kat bawah semua ok..so tak ade masalah nak puasa.Cumanya Stay dehydrated!.Makan tak penting sangat janji air cukup untuk baby.Ini mummy akan makse sure tau adik?dun worry.

Lastly..walau this pregnancy mummy kepenatan sikit tapi alhamdullillah adik selamat, adik sihat dalam tummy mummy.Syukur. :)

Bersyukur..dan terus bersyukur.

Hari keempat diri ini berpuasa, Alhamdullillah..Masih bisa melakukan kerja kerja dan rutin seharian.
Melihat diri sendiri,walaupun berseorangan, namun masih dikurniakan kesihatan yang baik bagi menggalas tugas me sebagai ibu dan pekerja.Syukur.

Anak di dalam kandungan seakan mengerti apa yang dilalui oleh me sehari-hari..larat kamu berpuasa sayang..Mummy bersyukur untuk itu.

Azryl anak sulung mummy pun sihat dan ceria tak kala mummy ambil dari rumah pengasuh..syukur Ya ALLAh,

Walaupun diri ini banyak kelemahan dan kejahilan namun DIA masih sudi memberikan yang terbaik utnuk kami anak beranak. Syukur.

Tentang Suami?

Dia masih menjalankan tugasnya sebagai suami dengan semampunya.Hatta diri ini diduakan olehnya.
Agak kurang enak diucap apatah lagi didengar,Tapi itu telah tersurat buat diri ini dan seharusnya diri ini bersyukur kerna dikurniakan suami merangkap bapa yang penyayang.

Jadi lin sentiasa bersyukurla ..

Monday, July 23, 2012

Choco dates dan puasa

Alhamdullillah....kita dah masuk hari ketiga dalam  bulan ramadhan..
This phat mummy?Well walaupun amatla penat di petang hari dan malam hari..siang siang..suam suam kukula..bukan tak boleh berpuasa cuma agak lemah aja.Tak la sampai menggigil  ke , pening nak pitam ke..This phat mummy masih boleh drive dari nilai ke Kl di waktu subuh untuk ke kerja..
 :)

Dengan kehadiran toddler yang ya hampun kemain aktifnya..time bukak pose memang mencabar.Udah la me sorang.Time nak buka pose tu jugakla fiilnya datang.Selalunya me suap dia dulu.Me bukak pose ngan kurma and air suam.Lepas secepat kilat megunyah dan minumair suam..terus me sumbat azryl dengan nasi.Tak menyempat itu budak nak makan.huhuhu..Sabar-sabar..

+_______+

Di entry yang lepas , me ada cakap pasal betapa me tak berapa menggemari tekstur kurma..entahla kenapa..Seb baik la ade abang taiyoob nih.

Sodap!!!


Chocodates dengan almond pak taiyoob ni curlass.Sebab me tak rasa pun makan kurma.Macam makan coklat gitu.Ade isi kurmanya..tapi sebab ada kacang dan  coklat..rasa kurma di blend dengan begitu purrrfect sekali. hehehe.Tula yang me buleh telan...

Me tak ada ramuan rahsia untuk berpuasa ni..cuma me agak jaga bab apa yang me minum dan makan.Time berbuka, kalu tak pregnant dolu, air ais kompomla me sebat dulu..haus nokkss..and makan nasi pun lambat..sebab perut dah full dengan air kan?

Tapi pregnant kali ni, me buka dengan air panas dulu.Air kosong only..Kasi panas perut dulu..kasi tolak semua angin dulu..pehtu makan chocodates sebijik.Ha..pastu terus me menyantap nasi.Sambil menyantap nasi me suap si abang azryl jugak.huhuhu..Diakhiri dengan air suam lagik.
Pehtu semayang..and sambung makan..hehehee.Makan kuih dan buah.Adela segelas air tebu me minum..buat manis tekak.hoho...

Si adik dalam perut ni pepagi sampai la petang memang tak dok diam.Sebab lapo kot.(Tapi memalam dah kenyang sonyap sepi jer perut ..adik kenyang eh?hehehe).Tapi me tak gusar la sangat sebab tahu dia dapat nutrient dari obimin yang me telan time sahur .Sahur me simple, roti, sebijik chocodates dan segelas milo panas serta bergelas-gelas air suam.

Nampak sangat me memang suka telan air kan..Bukannya apa takut badan dehydrate. And me sentiasa makesure water intake enuff untuk bertahan sampaila berbuka..Makan pun me ambil  sayur dan daging.Dulu azryl me sepanjang bulan pose daging kicap ajela me makan.Sekrang adiknya me asyik daging rendang jerla.hehehehe.Entahla kenapa.

Harapnya me terus dapat menunaikan ibadah puasa dengan jayanya..Dan baby 'a',be strong ok?I knew u can do  it!



Friday, July 20, 2012

Ahlan Wassahlan YA Ramadhan

Alhamdullillah  dapat jugak me bertemu ramadhan kali ni,Ramadhan yang penuh dengan keberkatan, bulan diampunkan dosa, bulan yang membolehkan kita mengkaji diri kita di takuk mana sebagai hamba-NYA, bulan yang membawa rezeki tak terhingga, dan bulan ramadhan kali ini, me berdua lagi..hehehe, membawa lil' a, dan berbuka juga tidak berdua lagi tapi bertiga..abang sulong lil'a akan mengecohkan rumah dengan aksi lucunya itu.huhuhu...

Ini kali kedua me berpuasa sewaktu mengandung.Dua dua adik beradik ini timenya sama.Berpuasa di trimester kedua. :).Harapnya me dapat berpuasa penuh seperti ibu-ibu yang mengandun lain.
Cumanya, me akan make sure ambil obimin di waktu pagi,minum air masak banyak-banyak and ambil madu.Mungkin akan makan jugak sebiji kurma.Sebenarnya me tak berapa suka tekstur kurma.Kurma cina yang merah tu okla me telan..entahla kenapa.

Buat rakan-rakan mommies dan blogger semua, me nak ucapkan selamat berpuasa, bagi para blogger merangkap isteri yang berkeinginan untuk mendapat cahaya mata, insyaallah bulan puasa ni doa dimakbulkan..moga tercapai hasrat anda sekalian..

Semoga..kita dapat bersama-sama menunaikan ibadah puasa ini hingga ke penghujungnya. :)

Muah!


Thursday, July 19, 2012

Attention to Shaliza Mummy Syahmi and Najibah :)

Wink! Wink!

Sempena menjadi top mummy commentor di blog ciput yang tak seberapa ni,Sukacita lin nak maklumkan..bahwa lin nka bagi sesuatu untuk menghargai shaliza kerna sudi menjengah blog yang suam-suam kuku ni.hihihihi,

Walau kita jauh , namun dekat di blog..tima kasih..lin ucapkan tak terhingga...Jadi terimalah cenderamata lin yang tak seberapa ni .

Jeng! Jeng! Jeng!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Colorful kain cotton.ngeh!ngeh!..bleh wat baju kurung najibah ker..bantal ker..sangat cute!huhuhu..nanti shaliza bagi lin address yer?lin nak hantar



Again!mecih banyak-banyak sebab sudi jengah blog ciout ni. :)

Wednesday, July 18, 2012

Cramping Leg During Pregnancy




On your usual snooz time..tetibe di malam hari menggerekot badan menahan urat yang tetibe kejang..Its normal during pregnancy as itu tandanya we need more calsium since the baby inside took the calcium from our body.In new obimin punya ingredient memang dah ada calcium lactate..tapi kalu still jadi juga, increase milk intake .I knew some mommies aduhai nak telan susu macam berchenta sungguh.Mungkin boleh makan cheese,or minum susu kotak dutchlady ke, milo ke, ..If nak amik calcium pills must consult doctor first.

Kalu cramp terjadi..try luruskan kaki jugak and tolak tapak kaki ke belakang.Ala-ala nak wat stretching gitu.Seeloknya jangan bagi kaki kita sejuk di malam hari..and jangan menggeliat terlalu kerap.huhuhu.

Walaupun tidor malam kita terganggu but remeber this,there is miracle in your tummy that growing each day healthily and tak sabar jumpa parent dia.hehehe.Cramp leg is not big matter compared to the miracle that HE gave to us.So mommies, jangan risau kalu cramp berlaku yer..normal untuk prempuan hamil.. :)

Tuesday, July 17, 2012

Between Baby "a" and Abang Azryl

Salam sejahtera,

:) ..senyum dulu sebelum membuka bicara,hehehehe..
Oklah kali ni me nak merapu pasal betapa berbezanya pengalaman sewaktu membawa dua orang putera ini..

Azryl:

1.Awal trimester dimulai dengan selera makan ya hampun..every month naik 3 kilo dengan jayanya.

2.Tiada mabuk langsung cuma mengantuk ya hampun di tengahari.

3.Bengkak kaki awal sungguh seawal 5 bulan.Seb baik bukan toximia.

4.Pendarahan yang agak serius di awal pregnancy.Sampai 4 bulan lebih ok.Azryl memang miracle...
   Me dapat cuti 2 minggu sebab itu.

5.Suka makan buah mempelam.Hehehehe.Azryl sampai dah keluar memang suka buah pelam ni.

6.Kalu orang tengok time me pregnant 6 bulan haritu, orang tak percaya, me masih memanjat sana sini, gigih mengusung barang sana sini..macam tak pregnant langsung.Time tu i siap kena p site lagi wokey?

7.Jerawat yang teruk di muka dan badan

8..Bau badan macam bau bapak azryl.Busuk!huh!hehehehe.

9.Pergerakan azryl di dalam perut hanya dirasai bila mencecah 22 minggu


Baby'A'

1.Selera makan ade cuma bese-bese aje.tak la macam azryl

2.MAbuk di awal trimester.Serius tak buleh bau kari, sambal,huhu..kompom loya.

3.Tiada pendarahan langsung.
 
4.Mengantuk tu ade cuma tak selalu

5.Wah!kali ni siksa nak bawak badan..6 bulan mak dah semput woo...Probably kena handle toddler yang kemain lagi aktifnya.Nafas mak pendek wokey?

6.Kali ni me kalu makan buah epal tu nikmatnya la..macam me makan buah pelam kat azryl dulu.hehehe.Sekrang buah pelam tu bese-bese aje.TApi kalu epal.hmm tak cukup satu biji..nak dua biji.Epal plak epal yang kecil jer bukan fuji epal.

7.Jerawat di muka tiada.Di sekeliling dada jer jerawat tiMbul.Peliks.

8.Bengkak kaki pun tak la seterul azryl dulu..6 bulan baru dah kembang jari jemariku.

9.Pergerakan baby dirasai seawal 16 weeks lagi.hehehehe.

Nanti dah masuk third trimester..me update la lagi yer..

*Apa yang me dapat simpulkan dari perbezaan kedua-dua pregnancy ini..sudah tentunya dua-dua akan mempunyai signature karakter nya yang tersendiri..dan me sebagai mummy kepada mereka haruslah menjadi mummy yang seadilnya tanpa prejudis terhadap mana-mana anak.Itulah doa me.Sebab satu..mereka berdua datang dari rahim yang sama..dan minum susu badan yang sama..

huhuhu..Insyaallah nak..kasih sayang mummy terhadap kamu berdua sama.Tiada sekelumit pun mummy akan kurangkan.Kamu berdua sayap kanan dan kiri mummy..muah.muah.muah.

Smapai kita ketemu lagi yer? :)

Monday, July 16, 2012

Keputihan sewaktu kehamilan and cara atasinya

Firstly i am not a doctor .hehehe..And pencegahan yang me ambil menggunakan pendekatan separa tradisional..based on my last experienced pregnantkan azryl hari tu..me mengalami masalah keputihan yang agak serius..and towards the end of pregnancy ade infection.Thats why i couldn't take risks to give birth naturally and undergo c-sect instead.

Since i memang dari zaman anak dara muda remaja memang i pakai cleanser untuk Miss V,so i ingatkan i stop la waktu pregnantkan azryl..takut azryl kena chemical reaction la kekununnya..and memcuci terlalu kerap menyebabkan bakteria yang baik pun turut terhapus.
Mungkin disebabkan hormon  time pregant bertukar, jadi masalah keputihan me yang cuma datang time nak period jer bertukar kepada masalah yang agak kronik time pregnant dulu.

Untuk mengelakkan pisang berbuah tiga kali, jadi me ambil pendekatan menggunakan cleanser jugak untuk second pregnancy ni..alhamdullillah..tak ade langsung masalah keputihan.

Cleaser yang me gunakan ialah Sumber Ayu,berasaskan daun sireh ataupun dalam bahasa omputihnya betel leaf.Memang dignakan secara turun temurun oleh tok moyang kita untuk masalah dalaman wanita.Kalu pakai yang original terus pun buleh.Caranya...ambil daun sireh 7 helai, rebus airnya..and buat bertangas..seminggu sekali..dengan izin_NYA, insyaallah masalah gatal kat miss v hilang.Disamping itu ,buleh juga buat air cucian kat miss v.Caranya ramas daun sireh tadi sampai keluar lendir dari daun tersebut and cuci sekeliling Miss v tadi..disamping menghilangkan bau yang kurang disenangi ia juga menaikkan seri wajah.Ini orang tua-tua dulu yang cakap.huhu.Kalu malas nak wat semua tu macam me, sila berkunjung ke Guardian, atau watson atau pasaraya carilah pencuci Sumber Ayu..hehehehe.Rega tak mahal..kalu bernasib baik kat guardion RM 4.50 jer.Selalunya rega 5 ringgit lebih.Harum jer Miss V.hehehehehe.Tak ade masalah bau ke, keputihannke..

Lagi satu brand yang me suka nak rekomen ialah Puteri binari dengan buah manjakani..memang marveles hasilnya..utnuk diri me at least.Me tak pakai LActacyd..mungkin me tak suka bau beras tu.huhuhu...

KAlu Doctor memang diaorang akan rekomen lactacyd..jadi makanya atas orang la kan..as for me..Me rasi dengan daun sireh, and 2 jenis brand ni..BAgi anak dara atau mak dara yang mengalami masalah keputihan ni..silalah cuba..mana tahu hilangkan?hehehehe.




Inilah rupanya sumber ayu ngan puteri bnari tuh..Kebersihan dalaman akan menyerlahkan kecantikan lauran juga..And bagi kita perempuan Miss V merupakan aset yang perlu dijaga dengan sebaiknnya.. :)