Subscribe

Monday, August 6, 2012

Mummy is on cloth diapering madness $____$

KA ching! KA ching!

Ha!macam tulah bunyik dompet me..heheehehehe..Duit asyik dilaburkan ke cloth diaper yang super duper cute tu.

Al-kisah , me memang bercadang nak memakai kan Lil 'a' with cloth diaper.Kesedaran sivik tentang betapa me menganiaya alam sekitar bercambah dengan jayanya bila me membuang disposable diapers azryl.Since kesedaran sivik tu hado tapi kewangan tak berapa hado time azryl dulu..jadi me pun postpone.Me bercadang nak ber part time cloth diapering dulu..Yela dah nak masuk third trimester baru terhegeh-hegeh nak kumpul stash..tak cukup untuk ber full time cloth diapering.
Thanks to maria sebab introduce group kat fb yang semuanya advertise cloth diaper jer.Ada yang me beli new, ada yang me beli second hand macam prefold cover.
And seperti kanak-kanak tadika me baru nak kenal maksud setiap short term yang digunakan seperti PUL,apa tu soaker, AIO, AI2,snap..eh memacam lagilah..

For my new born..me start dengan prefold dulu..and AIO, AIO yang ala-ala macam dispo tu..cumanya leh basuh and pakai balik.hehehehe.Begitulah kekdahnya...

So sekrang tengah gigih la nak mengumpul CD.harapnya boleh breasfeedkan lil a and bercloth diapering lil a jugak.(Angan-angan mak besar no?)hehehehe....

Moga dipermudahkan usaha murni (untuk berjimat dan sedikit membantu menjaga alam sekitar) amin..


3 comments:

Hanani said...

nani ni bila ntah nak dtg kesedaran sivik tu..time Kasih dulu, memula kemain lagi pastu hangat-hangat tahi ayam...nak kena dtg semangat ni

linziana said...

Nani..lin nak wat part time dulu..nak test diri sendiri.hehehehe.Nanti dah stabil and tahu rentak dan corak slowly la lin nak berfull time.Lagipun tengok chumel jer vontot baby pakai cd warna warni tukan?hehehehe

F a i z a h ' s said...

Sy pun baru ada kesedaran sivik utk 2nd baby utk ber'cloth diapers... bkn stkt leh pelihara alam sekitar tp dpt pelihara duit poket in long term jgk kans... tp tuhla blom fully... time mlm still pakai DD... siang jerp pakai CD... sbb koleksi CD limited lg...tgh bli skit2... :) nti cukup koleksi bleh la fully-cd...