Subscribe

Monday, January 3, 2011

Early education before and Present..

Last week , me and my dad had a conversation about azryl pre-kindy school when he reach 3.(Zaman achik dulu 3 tahun dok main masak-masak kat belakang umah nenek.Zaman la ni 3 tahun dah p smart reader.Masuk darjah satu cikgu-cekgi dah aspect anak kita tahu 3M.Tak tahu atau lemah terus masuk kelas tambahan.).

Here is basically the conversation between me and my father.

Dad: U know my staff dah garu kepala because she spent RM1300 for her daughter kindy this year.I cant imagine how expensive it can be ,because ur sister itself at that time(reffering to my youngest sister )..It was only RM800 ..for the resistration fee.Not include the monthly fees ok?
To add it more interesting..My staff only send her kid to No brand Kindy.

Me:What?!!RM1300...damn more expensive then primary school fees which onlyRM100.Even SPM fees is free already.

So my dad ask me to prepared atleast RM1500 when azryl enter his first kindy the next two years...(Berpeluh i dengar...)

Oh zaman telah berubah...segala-galanya benda mencanak naik dengan begitu pantas.Kalu dulu cuma p taski main guli dari pagi sampaila tengahri.No worries.I myself only know how to write my own name waktu darjah satu.hehehehe.And Now Cikgu aspect anda dah reti wat karangan darjah dua.kalu tengok buku sains diorng lagi horror.

Sekrang kita dah tak boleh berjalan ..tapi kena berlari sepantas mungkin.Saban tahun kita asyik dengar berpuluh ribu orang dapat berpuluh A in mAjor Exam.During my time hanya seciput je yang dapat straight A's and kita pun respect giler tak hengat dekat depa-depa yang otak cair itu...

Adusla...bikin pening kepala ku apalah nasib anak terunaku nanti.Harapnya aku mampu berikan yang terbaik buat nya.Bukan aku pinta dia menjadi perfect tapi cukupla akhlak dan budinya disukai oleh Agama dan Masyarakat.

Macam mana kengkawan yang anaknya dua-tiga dan empat orang itu ye?Hmmm.....
P/s:kena start menabung dari sekarang.Seb baik dah amik pru education plan.Kena tambah lagi usaha menabung lin.Chaiyok!!

4 comments:

Dayu said...

cabaran nak besarkan anak masa kini
duit mengalir mcm air paip
discuss benda ni ngan ekwan
dia macam nak amik port
nak biar anak dia naturally growing mcm zaman dia
membebel2 lah bini dia ni
tak boleh dh
tak kan sanggup tgk anak tercicir
kalau kita ni tak keje okey la
bleh nak ajar sendiri

mmg anak aku maximum 3 org lah jawabnya kalau gini gaya
silap2 cha ada adik sorang je

linziana said...

takut kan tengok.Masalahnya kalu sebagai ibu ni kita tak amik kisah..sapa lagi?Tak boleh compare dulu dengan sekrang sebab jauh beza.Tu belum lagi course tambahan macam belajar bahasa lain selain english ke, skill lagi..Pengsan...

ejan sara said...

salam kenal...meh kiter salam2..
rasenye start dr skrg nk kne saving utk school anak w'pn hanya di kindy..

linziana said...

salam ejan..betul i sokonng kenastart menyimpan dari sekarang...takut tak terkejar pulak nanti

(hohoho..rasanya anak no 2 lambat lagi :) )