Subscribe

Tuesday, April 30, 2013

Merasalah Mak...

Naik tow truck polis.Huaaaa!

Salam sejahtera to all dearies...stalker terhormat and friends yang maybe tertunggu tunggu where the heck of this blog owner gone.Firstly workload start to increase day by day..and i am at the state of improving new skills to suite the needs o be on site.Yes Peeps i will be back on harsh environment at the railway track one more time.Its good exposure for the next future plan.Can demand high salary as well afterwards.Insyaallah.  :)

But in between gaining new skills and experienced as usual my life wont be colourful as always kalau tak ada cabaran yang bisa mengguggat iman .

Tahu macam mana stranded dlm banjir?Oh well me pernah mengalami kejadian banjir ni dolu dolu..so basically tak delah terperanjat beruk sangat..cumanya in kali ia berlaku sewaktu me nak balik dari tempat kerja.I've asked permission la from the boss to go back early in order to avoid massive traffic afterwards but it turned out to be i still have to face it.Ini dinamakan qada' dan qadar ...Mcm mana u nak elak pun kalu sudah tertulis ia tetap akan berlaku.U dont wish for this..still it happened.Its a test for me actually wether i am still holding on to my faith..
Kereta me dimasuki air yang agak deras before tunnel entrance towards jalan mahameru..Enjin stop in the middle of the road.I was not lucky..lkereta lain sempat ke belakang to avoid the flood but i cant coz the water came so fast untill i startle.In my head, cuma fikir pasal my son only..and condition of my foot that is not yet fully heal.

I stranded in the car lama jugak...sebab tak boleh keluar air dears.Tapi bila air dah start masuk dlm kereta..aduhai..panic mak jemah.huhuNak tak nak i forced myself to get out from the car la...Luckily handsome police traffic datang(Gatai mak jemah ni sempat lagila menonong mata tu tgk muka pak polisi..huhuhu)He asked me wether i was ok or not then tolong tolak the kereta at the edge of the tunnel..takmola kete mak ganggu laluan lalu lintas jalan raya..Ok time tu terasalah jugak macam Ala ala permaisuri agong gitu sebabnya kereta semua benti beb..nak bagi lauan kete me ditunda.hehehe..
And lagi satu truck tunda polis sepatutnya tow up till end of tunnel depan sikit la dari tunnel tu tp sebabkan mak ni pompuan depa abot concern so p la tow till balai traffic gerak khas(Balai.Tun H.S.Lee)ehehehe.tunggula mak tow truck bengkel samapai dlm kul 10 gitu.10 mlm ok.Perkara pertama make sure anak ok kat umah pengasuh, itu yang penting, make sure handphone direload duit and bateri dicas.Seriusly seluruh badan macam tercabut sendi...kesejukan terlalu lama kan..Laki nyer kawan driver cab datang and took me home after settle kan kes kereta.kul 12 malam baru sampai rumah noks...

Beriban jugak yang keluar untuk repair engine kereta me yang hancur tu.Block engine pecah. :(.Conrod bengkok..piston pun lebur jugak.Semuanya disebabkan bahana banjir itu.

Sedih?YA sudah tentu.TApi itulah..NAk mengeluh?hmm ape boleh dapat dengan keluh kesah?Hidup perlu diteruskan juga.NAsib bukan nyawa yang hilang.Mungkin disebalik kesulitan yang dialami ini terselit sejuta hikmah yang tersembunyi...

Alhamdullilah..bab kewangan ada Hamba Allah yang sudi menolong tanpa mengharapkan apa-apa bayaran..Jalan penyelesaian untuk kereta kesayangan ini ditunjukkan oleh-Nya dengan mudah sekali. :).

It makes me wonder that family cannot be defined by blood ties only.In hours of need ,stranger or a person we may knew sometimes gave us so much love and care compare to our very own flesh and blood.Thats what i learned.Lesson learnt is berbuat baikla dengan semua tak kira siapa dia..mana tahu disaat kita memerlukan akan ada bantuan yang tidak terduga dek akal dan fikiran disebabkan keikhlasan hati yang tidak berburuk sangka dengan sesiapa...

Sekian..

P/S:I p kerja pakai kete spare bengkel.huhuhu..tak tahula bapa lama nak siap.Jangka masa nak siap seminggu.I hope shadowfax(Thats what i called my persona)can run and roaming freely on the highway again...

2 comments:

Aan Andes said...

wahhh..pengalaman betul. nasib baik u ok and tak stuck kat sana, alhamdulillah..

Maria Rajab said...

alhamdulillah ada yg sudi membantu kan lin..semoga cepat siap keretanya..takutnya bila hadapi situasi mcm tu..srg2 plk kan..