Subscribe

Wednesday, June 27, 2012

Gentle Birthing Process ...I hope

After azryl was born through C-sect,If u ask me whether i 'M  willing to undergo another C-sect..My answer is i tak kisah asal anak i and i selamat udah kalu itulah suratannya..tho i tak rasa contractions or surge what ever u might called it but still i pun melalui proses kelahiran yang sama seperti normal delivery yang lain cumanya time tu what i concern the most is the safety of both of us.Dengan lewat harinya lagi, dengan ade sedikit infection at my miss v, i couldnt take any risks to be induce and at the end my baby will be harm due to the stubbornness attitude of mine.Alhamdullilah kesakitan C-sect takla seteruk yang i imagine.. Tho azryl lahir dekat government hospital still the process was smooth and easy..i managed to walk late at night to see him and breastfeed him for the first time of my life as a mother. :).The pain was bearable takderla sampai tak boleh bangun...luka pun tak besau.Infact nak pass motion pun takla horror...

But this time by God willing i want to try to give birth normally..sebab?i nak jumpa baby i secepat yang mungkin untuk breastfeed dia.Kalau c-sect it will take a while until ur kebas kaki hilang and opcoz tak bleh pegang baby pun...

After baca and done some research in the internet...sebenarnya with a proper guidance and technique the brith process akan berjalan lancar without any medication pun..epidural ke, laughing gas ke...pitocin hormon drip to increase contractions..tak perlu semua itu..Sebab body kita dan baby sebenarnya dah ready untuk semua itu.Yang penting trust ourself..

To decrease the perineum tear selain daripada perineum massage sebelum bersalin  , kedudukan kita sewaktu hendak bersalin juga memainkan peranan.I read on article about it.Seeloknya kita berada dalam keadaan half squatting position so the gravity is low..kalu posisi berbaring alamatnya 3rd degree tear la jawabnya..tapi kat sepital setahu i  kita tak squatting pun..so koyak itu tak dapat dipisahkan..

Harapan me..semoga bersalin kali kedua ini  tiada sebarang komplikasi..kalu dapat bersalin normal seperti yang diharapkan alhamdullilah..kalu terpaksa undego another operation pun me redha.Yang penting si kecil ini selamat,yang penting me pun selamat....

1 comments:

lee-za said...

just nak share my experience...dah 5 kali bersalin..Alhamdulillah semenya normal...3 dijahit....tp sikit je la...2 lg free jahitan..hheehhe... akk rasa masa nak bersalin kiter kena tenang...sbb bila kiter tenang kiter blh control keadaan...push bila kiter betul2 ready..dan bila kiter tenang tenaga kiter ada sepenuhnya..dan masa tu dengar and follow all doc punya advise...2 kali yg bersalin x berjahit di private hospital...menggunakan cara gantung kaki...cara ni...actually i x suka...but my doc suka sbb she can help me a lot katanya...cara ni nampak cam more relax tu us...mungkin sbb tu tiada jahitan. akk cuma mengalami pengalaman sakit utk ank pertama je yg agak lama..itu pun doc kata...x lama...tak ada apa2 petua...cuma i never excuse myself doing al my rutin job even i pregnant...