Subscribe

Tuesday, August 9, 2011

Wahai Ibu Bapa Berwaspadalah!

Ini Peringatan untuk diri me sendiri jugak.Kalu buleh me tak nak menggunakan bahasa yang idak sopan bagi menjaga tatasusila di bulan yang mulia ini.

sila Jadikan pedoman dan iktibar agar kita tidak melakukan perkara yang sama.

Sabtu lepas, me dan suami pergi ke bazar melawati.Al maklumlah bazar melawati memang terkenal dengan segala jenis juadah yang memang sodap dan mahai.Maybe ramai artis serbu kat situ kot.Anyway, me bukan nak ciiter pasal lauk pauk..

Cuma mentaliti sesetengah ibu bapa yang masih naif dan mungkin mereka tahu tapi buat buat tak tahu bahawa MENINGGALKAN ANAK KECIL BERSENDIRIAN BERUMUR DUA TAHUN KEBAWAH
DIDALAM KERETA DENGAN ENJIN TERPASANG < PINTU TERKUNCI MERUPAKAN SATU KESALAHAN YANG TIDAK DAPAT DIMAAFKAN!!!!


Aduhai ibu, aduhai bapa, dah la kome parking kereta jauh dari bazar nun, nak menyampe ke bazar perlu lintas dua jalan beso tu.Tergamak kamu tinggal permata hati kamu berseorangan dalam keadaan begitu.disebabkan lauk tak samapi 2puluh hinggit mungkin nyawa anak kamu melayang begitu sahaja.

Apa terjadi kalu anak itu tak sengaja menolak brek automatik itu ke D, naya kereta tu bergerak sendiri.Buatnya aircond bocor ke, anak kamu akan meninggal secara senyap.Kamu sesampai ingat anak kamu tido tapi rupanya telah pergi selamanya.Apa perasaan kamu????

Haish!time tu darah me , meluap luap naik..dalam pada masa yang sama sayu melihat mata anak kecil itu yang tak mengerti apa-apa..
Bukan ke sejarah banyak mengajar kita..bukan satu atau dua kes begini yang mengakibatkan kehilangan nyawa tak berdosa..bnayak kes!!kenapa benda sebegini rupa diambil ringan???Me tak paham.Sungguh!!!

Subhanallah.....


Jadi..para ibu bapa beringatlah..!Seeloknya dibawa sekali anak itu bersama, kalu sesak baik ibu dok rumah jaga anak.biar bapaknya yang beli atau sebaliknya.Bila dah berkahwin ibu dan bapa dah tak boleh berlagak nakberdating berdua-duaan seperti keadaan solo-molo dulu.Dating-dating tu hanya boleh dilakukan bila masa ynag tertentu sahaja.Keselamatan anak lagi penting dari kuih lima 2 hinggit tuh!

Jangan kerana, kuih 2 hinggit, ayam golek 17 hinggit, Permata hati anada tak ada bersama anda bagi menyambut syawal yang tak berapa lama lagi.Sudah semestinya ajal maut ditangan tuhan.Tapi jika berlaku disebabkan sikap lalai dan cuai kita sendiri, menagis air mata keluar darah sekalipun, anak anda takkan hidup kembali..

Renung-renungkan..

4 comments:

Dayu said...

sometimes ada sesetengah org, dia amik mudah benda2 gini
kita yg tgk yg sakit hati
tulah..kes dah byk terjadi
tp macam tak jadik pengajaran lak kan

Aan Andes said...

OMG..ada org buat lagi ke. Betul tu..let say aircond mati ke, the anak tatau nak on balik, boleh mati dehydrate ok. Pernah ada kes jugak. Bahaya betul..Kesian ok..

linziana said...

tulah dayu, aan,-me rasa geram!actually nak menyumpah pun ade.Kesian tengok adik beradik tu.Sampai hati parent diorang wat macam tu...entahla..

shaliza said...

sungguh tak amik iktibar mereka2 ini...dah kena baru meraung...